Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Studiu de caz: O luna de concediu medical inseamna eliminarea sporului de vechime?

Data actualizarii: 29 Iunie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
spor de vechimeOUG 158/2005concediu medical
Deoarece este acordata prin lege posibilitatea concediului pe o perioada mai mare de timp, unele societati aleg sa functioneze diferit in ceea ce priveste acordarea sporului de vechime in situatia in care, sa presupunem, unul dintre angajati primeste un concediu medical pe durata unei luni intregi.

Cu toate acestea, prevederile legii sunt clare. Mai exact, art. 10 alin (1) din OUG 158/2005 cu privire la concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, mentioneaza ca baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se stabileste ca fiind media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 din care se fixeaza stagiul de cotizare in limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, calculandu-se astfel, in baza acestora, si contributia pentru concedii si indemnizatii.

Trebuie retinut faptul ca stagiul minim de cotizare in ceea ce priveste acordarea concediului si indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca are durata de o luna de zile, in conditiile in care a fost realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

In completarea acestei situatii, Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate mentioneaza in cadrul art. 12 alin. (1) stabilirea acestui stagiu minim de cotizare la o luna de zile, in conditiile mentionate anterior. Se considera astfel o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical in cazul in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.

Conform reglementarilor prevazute de art. 9 din OUG 158/2005, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Lista cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infectocontagioase din grupa A este stabilita prin hotarare a Guvernului.

Asadar, baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se stabileste ca fiind media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, care include si sporul de vechime, cu mentiunea ca acesta trebuie realizat anterior, si nu in luna acordarii concediului medical. In acelasi timp, se reaminteste faptul ca nu se acorda spor de vechime in perioada in care salariatul este in concediu medical.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X