Cu toate acestea, prevederile legii sunt clare. Mai exact, art. 10 alin (1) din OUG 158/2005 cu privire la concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, mentioneaza ca baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se stabileste ca fiind media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 din care se fixeaza stagiul de cotizare in limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, calculandu-se astfel, in baza acestora, si contributia pentru concedii si indemnizatii.
Trebuie retinut faptul ca stagiul minim de cotizare in ceea ce priveste acordarea concediului si indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca are durata de o luna de zile, in conditiile in care a fost realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
In completarea acestei situatii, Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate mentioneaza in cadrul art. 12 alin. (1) stabilirea acestui stagiu minim de cotizare la o luna de zile, in conditiile mentionate anterior. Se considera astfel o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical in cazul in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Conform reglementarilor prevazute de art. 9 din OUG 158/2005, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Lista cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infectocontagioase din grupa A este stabilita prin hotarare a Guvernului.

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Asadar, baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se stabileste ca fiind media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, care include si sporul de vechime, cu mentiunea ca acesta trebuie realizat anterior, si nu in luna acordarii concediului medical. In acelasi timp, se reaminteste faptul ca nu se acorda spor de vechime in perioada in care salariatul este in concediu medical.