Ordonanta OG 29/2011 care aduce modificari Codului de procedura fiscala stabileste si posibilitatea organului fiscal de a inscrie in certificatul de atestare fiscala sumele certe, lichide si exigibile pe care contribuabilul solicitant al documentului le are de incasat de la autoritatile sau institutiile publice care atribuie contracte de achizitie publica.
In contextul amintit, noul proiect de ordin isi propune sa aplice aceste modificari si sa niveleze diferentele dintre procedura de obtinere a certificatului de atestare fiscala si noile reglementari ale Codului de procedura fiscala. In concret, documentul completeaza Ordinul MFP nr. 752/2006 privind aprobarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice si fizice, a certificatului de obligatii bugetare, precum si a modelului si continutului acestora.
De asemenea, se stabileste un nou formular pentru cererea pe care contribuabilii trebuie sa o depuna atunci cand solicita eliberarea unui certificat de atestare fiscala. In cazul in care contribuabilul are de incasat bani de la autoritatile contractante definite potrivit OUG nr. 34/2006, odata cu depunerea cererii de eliberare a certificatului de atestare fiscala va depune si un document eliberat de respectivele autoritati prin care se certifica cuantumul sumelor certe, lichide si exigibile pe care contribuabilul le are de incasat de la acestea. Documentul trebuie depus in original la administratia finantelor publice in a carei raza teritoriala contribuabilul isi are domiciliul fiscal.
Documentul va contine in mod obligatoriu urmatoarele informatii: denumirea autoritatii contractante; data emiterii documentului; numarul si data incheierii contractului intre contribuabil si autoritatea contractanta; sumele certe, lichide si exigibile datorate pana la data emiterii documentului de catre autoritatea contractanta, defalcate pe fiecare contract in parte; numele, prenumele, functia si semnatura persoanelor imputernicite ale autoritatii contractante; stampila autoritatii contractante.
Organul fiscal care a primit cererea de eliberare a certificatului de atestare fiscala, insotita de documentul care certifica cuantumul sumelor certe, lichide si exigibile pe care contribuabilul le are de incasat de la autoritatile contractante va inscrie in certificatul de atestare fiscala si aceste informatii. De asemenea, organul fiscal poate solicita oricand informatii de la autoritatile contractante in legatura cu datele inscrise in documentele emise de acestea.
Ulterior etapei de verificare, organul fiscal inscrie in certificatul de atestare fiscala informatiile corespunzatoare din documentele eliberate de autoritatile contractante si imprima, pe suport hartie, certificatul de atestare fiscala pe care il semneaza, stampileaza si il comunica contribuabilului.

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari