email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Informare ANAF: OG 30 din 2011 reglementeaza cine poate opta pentru declararea lunara sau trimestriala

perioada fiscaladepunere declaratiecodul fiscaldepunere trimestriala

Documentul legislativ transmis de autoritatile fiscale informeaza asupra reglementarilor care privesc depunerea lunara sau trimestriala a declaratiilor privind obligatiile de plata a contributiilor sociale si a impozitului pe venit. In vederea aplicarii unitare a prevederilor art. 296 din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat si completat prin Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale, la nivelul unitatilor fiscale vor fi avute in vedere urmatoarele:

1. Incepand cu veniturile lunii octombrie 2011, platitorii de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor prevazuti la art. 58 alin. (2) lit. a) - c) din Codul fiscal care au inregistrat in anul anterior un numar mediu mai mic de 3 salariati, precum si venituri totale de pana la 100.000 euro in cazul celor de la lit. b), sunt obligatie sa depuna trimestrial Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

2. a) Platitorii de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor prevazuti la pct. 1 pot opta pentru declararea si plata lunara, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal, prin depunerea declaratiei de mentiuni.

b) Pentru trimestrul IV al anului 2011, platitorii de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor prevazuti la ptc. 1 pot opta pentru declararea si plata lunara, pana la data de 25 septembrie 2011 inclusiv, prin depunerea declaratiei privind optiunea.

3.a) Declararea si plata impozitului pe veniturile din salarii, precum si a contributiilor sociale, se efectueaza lunar de catre toti platitorii de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor, care incep activitatea in cursul anului fiscal, cu exceptia celor prevazuti la art. 58 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal.

b) Platitorii de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor prevazuti la lit. a) care estimeaza ca vor indeplini in cursul anului fiscal, conditiile privind numarul mediu de salariati si nivelul de venit total stabilit de lege, dupa caz, aplica de la infiintare, perioada fiscala trimestriala pentru declararea si plata impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale, pe baza declaratiei de mentiuni care se depune odata cu declaratia de inregistrare fiscala, prevedere aplicabila si in cazul celor care se infiinteaza in cursul trimestrului IV 2011.

c) Platitorii de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor prevazuti la pct. 3 lit. b) care si-au inceput activitatea in cursul anului 2011 si estimeaza ca vor indeplini conditiile privind numarul mediu de salariati si nivelul de venit total stabilit de lege, dupa caz, au dreptul sa aplice perioada fiscala trimestriala, incepand cu trimestrul IV al anului 2011, daca depun declaratia de mentiuni, pana la data de 30 octombrie 2011, la organul fiscal competent.

4. a) Pentru platitorii de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor prevazuti la art. 58 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, declararea si plata impozitului pe veniturile din salarii, precum si a contributiilor sociale, se efectueaza trimestrial, indiferent de numarul de salariati si de veniturile realizate in anul anterior, sau de data infiintarii acestora.

b) Platitorii mentionati la pct. 4 lit. a) pot opta pentru declararea si plata lunara a obligatiilor fiscale prevazute la lit. a), potrivit prevederilor pct. 2.

5. In cazurile prevazute la art. 296 alin. (1) din Codul fiscal, in situatia depunerii "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" pentru prima luna a trimestrului sau pentru prima si a doua luna a trimestrului, dupa caz, virarea impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale se va efectua trimestrial, potrivit prevederilor art. 58 alin. (2) si art. 296 din Codul fiscal.

6. a) La stabilirea numarului mediu de salariati prevazut la art. 296 alin. (1) din Codul fiscal, se iau in calcul numai persoanele cu contracte individuale de munca, atat cu norma intreaga, cat si cu timp partial.
b) Persoanele care au realizat venituri de natura profesionala, potrivit art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, cu modificarile ulterioare, precum si cele care au realizat venituri asimilate salariilor, nu se iau in calcul la stabilirea numarului de salariati.

7. Pentru platitorii de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor prevazuti la pct. 1 si pct. 4, cu exceptia celor care au optat pentru declararea si plata lunara, trecerea la perioada fiscala trimestriala se efectueaza de catre organul fiscal, in mod automat, cu notificarea contribuabilului in conditiile legii.
Verificarea indeplinirii conditiilor pentru incadrarea in perioada fiscala trimestriala se face de catre organele fiscale, pe baza datelor din situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie 2010. Pentru cei care nu au depus aceste situatii, se mentine perioada fiscala lunara.



NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
perioada fiscaladepunere declaratiecodul fiscaldepunere trimestriala


Data aparitiei: 23 Septembrie 2011

Votati articolul "Informare ANAF: OG 30 din 2011 reglementeaza cine poate opta pentru declararea lunara sau trimestriala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X