Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Pierderi inregistrate in procesul de productie. Reglementari contabile si fiscale

Data actualizarii: 04 Noiembrie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
pierderireglementari contabileOMFP 3055/2009inregistrari contabile



Intrebare:

Pentru a ilustra in mod eficient procedura de inregistrare a pierderilor in procesul de productie, se ia ca exemplu o firma de tricotaje si confectie, cu precizarea ca din sectia de tricotaje intra in sectia de confectie parti tricotate pentru 500 buc. pulovere, din sectia confectie. Dupa confectionare raman 450 buc. pulovere, restul de 50 buc. avand defecte. Prin urmare, se va vedea ce ar trebui intocmit in contabilitatea firmei pentru cele 50 buc pulovere si cum vor putea fi acestea scazute in inregistrarile contabile.

Raspuns:

Potrivit pct. 154 alin. (1) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobata prin OMFP 3055/2009 , in cadrul stocurilor se cuprind si produsele, si anume:

   - semifabricatele, prin care se intelege produsele al caror proces tehnologic a fost terminat intr-o sectie (faza de fabricatie) si care trec in continuare in procesul tehnologic al altei sectii (faze de fabricatie) sau se livreaza tertilor;

   - produsele finite, adica produsele care au parcurs in intregime fazele procesului de fabricatie si nu mai au nevoie de prelucrari ulterioare in cadrul entitatii, putand fi depozitate in vederea livrarii sau expediate direct clientilor;

   - rebuturile, materialele recuperabile si deseurile;
 
In situatia in care din procesul de productie se obtin 450 de produse + 50 de produse cu defecte ce pot fi valorificate (deseu, materiale recuperabile), cele 50 de produse se vor inregistra in contabilitate cu ajutorul contului 346 "Produse reziduale" prin formula:
 
346 = 711
                   "Produse reziduale"      "Venituri aferente costurilor
stocurilor de produse"
 
La predarea acestora la magazie se va intocmi "Bon de predare, transfer, restituire" (Cod 14-3-3A). Acest formular serveste ca document justificativ pentru incarcare in gestiune si de inregistrare in contabilitate.
 
In situatia in care cele 50 de produse finite sunt reintroduse in procesul de productie pentru remedierea defectelor, dupa efectuarea receptie si inregistrarea produselor finite, returul se va inregistra prin formula contabila:
 
711 = 345
             "Venituri aferente costurilor "Produse finite"
                stocurilor de produse"
 
In cazul in care pierderile inregistrate reprezinta pierderi tehnologice, in contabilitate se inregistreaza materiile prime utilizate, in baza bonurilor de consum, si receptia produselor finite (450 bucati pulovere).
 
Potrivit art. 21 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
 
Pct. 23 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, in sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal , sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si pierderile tehnologice care sunt cuprinse in norma de consum proprie necesara pentru fabricarea unui produs sau prestarea unui serviciu.
Astfel, din punct de vedere fiscal sunt deductibile pierderile tehnologice care sunt cuprinse in norma de consum proprie necesara pentru fabricarea unui produs.
 
Pierderile tehnologice rezultate in procesul de productie a puloverelor sunt deductibile la determinarea profitului impozabil daca se incadreaza in norma de consum proprie necesara pentru fabricarea unui produs. Pierderile tehnologice mai mari decat norma de consum nu sunt cheltuieli deductibile la determinarea profitului impozabil.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X