email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scapa de penalitatile pentru obligatiile fiscale restante la 31 august 2011

Codul fiscalfacilitati fiscaleobligatii restantereducere penalitati31 august

Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial nr. 627/02.09.2011 aduce la Capitolul XI o serie de facilitati fiscale pentru contribuabilii care isi vor plati obligatiile fiscale restante la 31 august 2011.

Facilitatile fiscale constau in:
a) anularea penalitatilor de intarziere, daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 31 decembrie 2011;

b) reducerea cu 50% a penalitatilor de intarziere, daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 30 iunie 2012.

In Monitorul Oficial nr. 707/06.10.2011 este publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.604/2011 privind aplicarea prevederilor art. XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Acesta aduce urmatoarele precizari: facilitatile fiscale se aplica pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, precum si pentru cele stabilite de alte directii de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice si transmise spre recuperare Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se acorda de catre urmatoarele structuri, denumite in continuare organe competente:

a) Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin organele fiscale competente subordonate, pentru
obligatiile fiscale administrate de aceasta, cu exceptia celor prevazute la lit. b) și c);
b) Autoritatea Nationala a Vamilor, prin organele sale subordonate, pentru obligatiile fiscale administrate de aceasta;
c) Directiile de specialitate din Ministerul Finantelor Publice, pentru obligatiile stabilite de acestea si transmise spre recuperare Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Pentru obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor fiscale principale restante la data de 31 august 2011 se acorda urmatoarele facilitati:

a) anularea penalitatilor de intarziere, precum si anularea unei cote de 50% din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii fiscale principale, daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora, administrate/stabilite de fiecare dintre organele competente prevazute la art. 1 alin. (2), sunt stinse prin plata sau compensare pana la data de 31 decembrie 2011, cu exceptia obligatiilor prevazute la alin. (2);

b) reducerea cu 50% a penalitatilor de intarziere, precum si reducerea cu 50% a unei cote de 50% din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii fiscale principale, daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora, administrate/stabilite de fiecare dintre organele competente prevazute la art. 1 alin. (2), sunt stinse prin plata sau compensare pana la data de 30 iunie 2012, cu exceptia
obligatiilor prevazute la alin. (2).

Prin obligatii fiscale principale restante la data de 31 august 2011 se intelege:
- obligatii fiscale care sunt individualizate in declaratiile fiscale ale contribuabilului depuse pana la
data de 31 august 2011 si/sau decizii de impunere emise si comunicate contribuabilului pana la
aceasta data, pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala;
- obligatii fiscale individualizate in inscrisuri care constituie titluri de creanta comunicate contribuabilului pana la data de 31 august 2011, pentru obligatiile fiscale stabilite de directiile de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Prin dobanzi aferente obligatiilor principale, conform art. 2, se intelege si cota de 50% din majorarile de intarziere reprezentand componenta de dobanda a acestora. Majorarile de intarziere pentru care se acorda facilitatile prevazute la art. 2 sunt cele datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006 - 30 iunie 2010.

Prin obligatii principale, in sensul art. 2, se intelege si sumele reprezentand amenzi exigibile, de orice fel, cu exceptia celor pentru care, potrivit legii, este suspendata executarea actului prin care s-a aplicat amenda. in acest caz, data exigibilitatii este:

- data comunicarii actului de individualizare a amenzii, in cazul amenzilor stabilite de organele fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;
- data primirii titlurilor executorii, in cazul amenzilor stabilite de alte institutii si transmise Agentiei
Nationale de Administrare Fiscala in vederea executarii.

Facilitatile fiscale nu se acorda pentru obligatiile fiscale stinse prin poprire sau prin sume incasate din valorificarea bunurilor sechestrate.

Procedura de obtinere a facilitatilor fiscale stabilita prin O.M.F.P. nr. 2.604/2011

Daca nu ati fost notificati pana la 15 octombrie 2011 despre posibilitatea acordarii facilitatilor fiscale, va puteti adresa organelor competente pentru clarificarea situatiei fiscale. In acest sens veti solicita fisa platitorului si veti proceda la regularizarea ei, respectiv clarificarea oricaror  neconcordante existente intre evidenta dvs. si evidenta fiscala.

In vederea acordarii facilitatii prevazute la art. 2, puteti depune o cerere prin care solicitati o situatie a obligatiilor de plata exigibile, care urmeaza a fi stinse in scopul indeplinirii conditiei prevazute la art. 2 alin. (1), precum si a celor care intra sub incidenta facilitatii.In termen de 5 zile de la data depunerii cererii, organul competent va va comunica situatia acestora si va intocmi un borderou provizoriu de scadere din evidenta fiscala a obligatiilor fiscale ce pot face obiectul facilitatii prevazute la art. 2.

Daca in termen de 10 zile de la data comunicarii situatiei se sting prin plata sau compensare obligatiile principale si dobanzile aferente acestora, cu respectarea prevederilor art. 114 și 115 din Codul de procedura fiscala, organul competent valideaza borderoul provizoriu de scadere. in acest caz, in termen de 3 zile de la data stingerii, organul competent emite decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii, potrivit art. XI alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011.

Daca s-au stins si aceste obligatii fiscale accesorii in termenul prevazut la art. 111 alin. (2), - adica daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 1-15 din luna, termenul de plata este pana la data de 5 a lunii urmatoare, iar daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 16-31 din luna, termenul de plata este pana la data de 20 a lunii urmatoare - cu respectarea prevederilor art. 114 și 115 din Codul de procedura fiscala, organul competent verifica indeplinirea conditiilor prevazute de art. XI din Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 si emite, dupa caz:

a) decizia de anulare a penalitatilor de intarziere, pentru penalitatile de intarziere si cota de 50% din majorarile de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale restante la data de 31 august 2011;
b) decizia de reducere a penalitatilor de intarziere, pentru 50% din penalitatile de intarziere, precum si pentru 50% din cota de 50% din majorarile de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale restante la data de 31 august 2011.

Deciziile mentionate se intocmesc in doua exemplare, din care un exemplar vi se inmaneaza dvs. si un exemplar se arhiveaza la organul competent. Daca obligatiile fiscale nu se sting in 10 zile sau, dupa caz, in situatia in care nu se sting obligatiile fiscale accesorii in termenul prevazut la art. 111 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, se opereaza in evidenta fiscala repunerea obligatiilor fiscale ce au facut obiectul borderoului provizoriu de scadere. In acest caz, puteti depune o noua cerere ori de cate ori apreciati ca aveti posibilitatea de a indeplini conditiile pentru a beneficia de facilitatea prevazuta la art. 2.

In situatia in care nu ati depus cererea prin care solicitati o situatie a obligatiilor de plata exigibile care urmeaza a fi stinse, dar stingeti prin plata sau compensare toate obligatiile de plata, puteti solicita acordarea facilitatii prevazute la art. 2 prin depunerea unei cereri la organul competent. Pasii sunt aplicabili in mod corespunzator. in acest caz, puteti solicita restituirea sumelor care formeaza obiect al facilitatii prevazute la art. 2, potrivit art. 117 din Codul de procedura fiscala.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul fiscalfacilitati fiscaleobligatii restantereducere penalitati31 august

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 27 Martie 2012


Votati articolul "Scapa de penalitatile pentru obligatiile fiscale restante la 31 august 2011":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X