Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Evaluare la data bilantului a titlurilor de participare

Data actualizarii: 04 Aprilie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
titluri de participareinchiderea anului

Problema
Societatea comerciala a cumparat - pentru o suma enorma - parti sociale intr-o alta societate comerciala detinand astfel 99% din societatea B. Tranzactia a fost contabilizata ca o imobilizare financiara respectiv interese de participare.
Cum se evalueaza imobilizarea financiara respectiva la inchiderea anului? (Societatea cumparata (B) nu are activitate nici patrimoniu.)

Solutie
Evaluarea la data bilantului este prevazuta la punctul 8.1.2. din reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a , aprobate prin OMFP 3055/2009 , respectiv la art. 56 lai. (4), in care se arata: "Titlurile pe termen lung (actiuni si alte investitii financiare) se evalueaza la costul istoric mai putin eventualele ajustari pentru pierdere de valoare."

De asemenea, la art. 70 alin. (1) al punctului 8.2.1, din aceleasi reglementari, se precizeaza ca "Atunci cand se constata pierderi de valoare pentru imobilizarile financiare, trebuie facute ajustari pentru pierdere de valoare, astfel incit acestea sa fie evaluate la cea mai mica valoare atribuita acestora la data bilantului."

La art. 120 se precizeaca ca "Imobilizarile financiare se prezinta in bilant la valoarea de intrare mai putin ajustarile cumulate pentru pierdere de valoare."

Rezulta, asadar, ca ulterior recunoasterii initiale, aceste participatii (imobilizari financiare) se evalueaza la valoarea actuala sau de utilitate. Aceasta valoare se poate determina in functie de cursul de la bursa (daca e cazul), de anumite elemente calculate pe baza situatiilor financiare ale societatii in care se detin aceste titluri ( de exemplu: activul net, cifra de afaceri, profitul net), precum si de alti factori.

Daca valoarea actuala (de piata) este mai mica decit valorea contabila de inregistrare (costul istoric), atunci pentru diferenta se vor inregistra ajustari.

Din datele furnizate de dvs, reiese faptul ca societatea emitenta (B), neavind acivitate, nu poate determina o valoare mare actiunilor emise si, probabil, nu exista nici o piata activa pentru astfel de titluri pentru a fi vindute.

Ca urmare, propunem inregistrarea in contabilitatea firmei detinatoare de titluri a unei ajustari egale cu valoarea initiala a acestora, astfel incit, in situatiile financiare ale societatii cumparatoare valoarea neta contabila a titlurilor sa fie zero.

Aceasta ajustare se inregistreaza astfel:
6863 = 296

Cheltuiala financiara cu ajustarea imobilizarilor financiare este nedeductibila fiscal, neregasindu-se in provizioanele deductibile stabilite la art. 22 din codul fiscal .

Daca ulterior se constata o crestere a valorii de piata (a valorii actuale), aceasta ajustare (sau parte din ea) va fi reluata la venituri (296 = 7863), iar venitul va fi neimpozabil, conform art. 20 litera c) din codul fiscal si punctului 20 din normele date in aplicarea acestei litere.

In subsidiar, facem mentiunea ca societatea B, desi nu are activitate, detine, totusi, un patrimoniu, chiar format, sa spunem, numai din capital social si un cont la banca.

Alte articole incidente:
- planul de conturi si functiunea conturilor 6863, 7863 si 269 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X