email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Evaluare la data bilantului a titlurilor de participare

titluri de participareinchiderea anului

Problema
Societatea comerciala a cumparat - pentru o suma enorma - parti sociale intr-o alta societate comerciala detinand astfel 99% din societatea B. Tranzactia a fost contabilizata ca o imobilizare financiara respectiv interese de participare.
Cum se evalueaza imobilizarea financiara respectiva la inchiderea anului? (Societatea cumparata (B) nu are activitate nici patrimoniu.)

Solutie
Evaluarea la data bilantului este prevazuta la punctul 8.1.2. din reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a , aprobate prin OMFP 3055/2009 , respectiv la art. 56 lai. (4), in care se arata: "Titlurile pe termen lung (actiuni si alte investitii financiare) se evalueaza la costul istoric mai putin eventualele ajustari pentru pierdere de valoare."

De asemenea, la art. 70 alin. (1) al punctului 8.2.1, din aceleasi reglementari, se precizeaza ca "Atunci cand se constata pierderi de valoare pentru imobilizarile financiare, trebuie facute ajustari pentru pierdere de valoare, astfel incit acestea sa fie evaluate la cea mai mica valoare atribuita acestora la data bilantului."

La art. 120 se precizeaca ca "Imobilizarile financiare se prezinta in bilant la valoarea de intrare mai putin ajustarile cumulate pentru pierdere de valoare."

Rezulta, asadar, ca ulterior recunoasterii initiale, aceste participatii (imobilizari financiare) se evalueaza la valoarea actuala sau de utilitate. Aceasta valoare se poate determina in functie de cursul de la bursa (daca e cazul), de anumite elemente calculate pe baza situatiilor financiare ale societatii in care se detin aceste titluri ( de exemplu: activul net, cifra de afaceri, profitul net), precum si de alti factori.

Daca valoarea actuala (de piata) este mai mica decit valorea contabila de inregistrare (costul istoric), atunci pentru diferenta se vor inregistra ajustari.

Din datele furnizate de dvs, reiese faptul ca societatea emitenta (B), neavind acivitate, nu poate determina o valoare mare actiunilor emise si, probabil, nu exista nici o piata activa pentru astfel de titluri pentru a fi vindute.

Ca urmare, propunem inregistrarea in contabilitatea firmei detinatoare de titluri a unei ajustari egale cu valoarea initiala a acestora, astfel incit, in situatiile financiare ale societatii cumparatoare valoarea neta contabila a titlurilor sa fie zero.

Aceasta ajustare se inregistreaza astfel:
6863 = 296

Cheltuiala financiara cu ajustarea imobilizarilor financiare este nedeductibila fiscal, neregasindu-se in provizioanele deductibile stabilite la art. 22 din codul fiscal .

Daca ulterior se constata o crestere a valorii de piata (a valorii actuale), aceasta ajustare (sau parte din ea) va fi reluata la venituri (296 = 7863), iar venitul va fi neimpozabil, conform art. 20 litera c) din codul fiscal si punctului 20 din normele date in aplicarea acestei litere.

In subsidiar, facem mentiunea ca societatea B, desi nu are activitate, detine, totusi, un patrimoniu, chiar format, sa spunem, numai din capital social si un cont la banca.

Alte articole incidente:
- planul de conturi si functiunea conturilor 6863, 7863 si 269 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
titluri de participareinchiderea anului


Data aparitiei: 04 Aprilie 2012

Votati articolul "Evaluare la data bilantului a titlurilor de participare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X