Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Inregistrari inchidere exercitiu financiar pentru o fundatie

Data actualizarii: 09 Aprilie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
inchiderea exercitiului financiarbilant 2011inregistrari contabileOrdinul 1969/2007






O fundatie fara scop patrimonial are in soldul ct 117.09 (SD)- repartizarea pierderii pentru 2009 - 100 lei, 117.10 (SC)- repartizarea profitului pentru 2012 - 300 lei. Vom stabili astfel daca acest conturi raman cu solduri sau se distribuie in 1291. In acelasi timp, vom vedea in ce masura este corecta inchiderea la bilant 2011 si deschiderea in 2012.

Raspuns:

Conducerea contabilitatii unei asociatii si fundatii este reglementata de Ordin 1969/2007 privind contabilitatea persoanelor juridice fara scop patrimonial. Actul normativ adopta principiile contabile generale, planul de conturi, modul de evaluare si de inregistrare a unui activ sau a unei cheltuieli, modul de evaluare a unui pasiv sau a unui venit.

In ce priveste monografia privind inchiderea exercitiului financiar, consideram ca aceasta este reglementata de pct. 191 alin. (4) din ordin, redata in continuare:
"(4) Sumele reprezentand rezerve constituite din excedentul/profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea excedentului/profitului" = 106 "Rezerve". Excedentul/profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii legale. Evidentierea in contabilitate a destinatiilor excedentului/profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala care a aprobat repartizarea excedentului/profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand rezerve si alte destinatii, potrivit legii. Entitatile nu pot reveni asupra inregistrarilor efectuate cu privire la repartizarea excedentului/profitului."

Astfel, consideram ca la data de 31 decembrie 2011, se efectueaza inregistrarea:
129 "Repartizarea excedentului/profitului" = 106 "Rezerve" numai cu valoarea rezervelor consituite de asociatie, daca are aceasta obligatie de constituire.

Pe data de 01 ianuarie 2012 se efectueaza urmatoarele inregistrari:
121 "Profit sau pierdere " = 129 "Repartizarea excedentului/profitului" cu suma aferenta rezervei
121 "Profit sau pierdere " = 117 "Rezultatul reportat", cu suma soldului ramas dupa repartizarea rezervei.

Observam ca legiuitorul a lasat la latitudinea Adunarii generale a membrilor fondatori decizia privind repartizarea sumelor din rezultatul reportat. Astfel, in exemplul transpus de dvs, consideram ca aceasta adunare poate stabilii fie acoperirea pierderii din exercitiile anterioare pe seama beneficiului din exercitiul curent, fie repartizarea in rezerve, cont 106 sau in alte fonduri, cont 116.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X