email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vezi ce schimba OMFP nr. 518 din 2012

OMFP nr. 518scutire TVAsocietati comercialecertificate scutire TVA


Va reamintim care sunt prevederile pe care le modifica Ordinul ministrului finantelor publice nr.518/2012   pentru modificarea unor ordine ale ministrului finantelor publice, publicat in Monitorul Oficial nr. 264 din 23 aprilie 2012.

In acest sens, redam mai jos contintul acestui act normativ care include noi reguli de scutire TVA in cadrul unor societati comerciale, in cazul in care acestea se supun conditiilor prezentate prin cele ce urmeaza.

In baza prevederilor art. 143 alin. (1) lit. a) - m), alin. (2) si (3), art. 144^1, art. 147^3 alin. (10), precum si art. 153 alin. (7^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. X paragraful 1 din Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind statutul fortelor Statelor Unite ale Americii in Romania, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin Legea nr. 260/2002, cu completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:

ART. I

La Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.222/2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.043 din 29 decembrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (5) al articolului 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(5) Scutirea de taxa pe valoarea adaugata nu se acorda pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii destinate construirii navelor prevazute la art. 143 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care se aplica alte scutiri prevazute la art. 143 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal sau la art. 144 din Codul fiscal. Livrarile de bunuri destinate construirii navelor prevazute la art. 143 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal sau pentru orice alt tip de nave pot fi scutite de taxa pe valoarea adaugata, conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, daca livrarea respectiva se incadreaza intr-o masura de simplificare prevazuta prin ordin al ministrului finantelor publice."

ART. II

Normele privind aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. 143 alin. (1) lit. j), j^1), k), l) si m) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si la art. X si XI din Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind statutul fortelor Statelor Unite ale Americii in Romania, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin Legea nr. 260/2002, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.389/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 597 din 24 august 2011, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2, alineatul (7) va avea urmatorul cuprins:

"(7) in vederea autentificarii certificatelor de scutire:

a) persoanele scutite prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) vor solicita avizul in scris privind conditiile de reciprocitate din partea Directiei protocol din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ori de cate ori este cazul;
b) persoanele scutite prevazute la art. 1 alin. (7) vor solicita o adresa scrisa emisa de Ministerul Apararii Nationale care sa confirme faptul ca fortele armate ale statelor straine 2 membre NATO se afla in Romania pentru a lua parte la efortul comun de aparare, ori de cate ori este cazul. Aceste avize vor fi prezentate autoritatii fiscale teritoriale competente."

2. La anexa nr. 2, la Instructiunile de completare a certificatului de scutire de TVA, la punctul 5, litera a) va avea urmatorul cuprins:

"5.a) Trimiterea la formularul de comanda (rubrica 5.B) trebuie sa contina cel putin data si numarul comenzii. Formularul de comanda trebuie sa contina toate elementele inscrise in rubrica 5 a certificatului. Certificatul de scutire si, dupa caz, formularul de comanda trebuie vizate de fortele Statelor Unite ale Americii in Romania si de autoritatea fiscala teritoriala. Pentru bunurile si serviciile achizitionate de contractantii care actioneaza pentru sau in numele fortelor Statelor Unite ale Americii, se va certifica de catre forte faptul ca bunurile si serviciile sunt achizitionate pentru sau in numele fortelor. in situatia in care livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii prezinta un nivel de clasificare atestat de fortele Statelor Unite ale Americii in Romania, in coloana a doua a rubricii 5.B se va mentiona doar numarul contractului aferent bunurilor si/sau serviciilor respective."

ART. III

La Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.795/2011 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 824 din 22 noiembrie 2011, litera b) de la nota de subsol a art. 3 lit. b) si a art. 4 alin. (1) lit. a) pct. 2 si 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"b) la asociatii societatii comerciale, indiferent de ponderea pe care o detin in capitalul social al acesteia, si la administratori, in cazul altor societati comerciale decat cele mentionate la lit. a), infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP nr. 518scutire TVAsocietati comercialecertificate scutire TVA


Data aparitiei: 18 Mai 2012

Votati articolul "Vezi ce schimba OMFP nr. 518 din 2012":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X