email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli omise la inregistrare. Tratament contabil si fiscal

cheltuieli omiseinregistrareOMFP 3055/2009erori contabileimpozit pe profit


Analizam cazul unei societati care primeste in 2012 facturi cu niste costuri de functionare aferente perioadei precedente. Aceste costuri se inregistreaza in contul 117. Vom vedea cum se va proceda in continuare, avand in vedere ca bilantul pentru perioada precedenta a fost deja depus si daca Declaratia 101 pentru perioada respectiva (cea la care fac referire facturile) se actualizeaza prin depunerea unei declaratii rectificative.

Raspuns:

Din punct de vedere contabil, potrivit pct. 63 alin 5, 6 ,7 si 8 din OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene:

"(5) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.

 (6) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.

 Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile.
Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
 (7) In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.

 (8) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii”.

In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative".

In cocluzie, corectarea erorilor contabile se efectueaza la data constatarii lor. Erorile aferente exercitiilor financiare precedente, respectiv sumele omise la inregistrare din anii anterioari, constatate in exercitiul financiar 2012 se inregistreaza in contabilitate  cu ajutorul contului 1174 -„Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile” (erori semnificative/nesemnificative), iar  acest lucru  nu presupune modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii. In notele explicative aferente situatiei financiare anuale aferente  anului 2012 se vor prezenta si informatii cu privire la erorile contabile constatate,  corectate  pe seama rezultatului reportat.

Din punct de vedere fiscal aveti urmatoarele obligatii:
1.In decontul de TVA trebuie  sa inregistrati facturile omise la  randul 30  regularizari taxa dedusa

2.Conform pct. 3 - anexa 2 din OANAF 3596/2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA:

" In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una ori mai multe facturi sunt emise in cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial".
 
Aceleasi prevederi erau cuprinse si in OPANAF 702/2007, valabil pentru depunerea declaratiei aferente anului  2011, abrogat prin OPANAF 3596/2011.
 
Avand in vedere aceasta prevedere legala, rezulta obligatia corectarii datelor din declaratia 394 depusa pentru anul anterior, prin depunerea unei noi declaratii corect completata (in care se vor include si facturile omise la inregistrare), declaratie care va inlocui declaratia informativa depusa initial.

3. Din punctul de vedere al impozitului pe profit, conform pct 13 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , dat in aplicarea art. 19 din Codul fiscal - cu modificarile si completarile ulterioare - veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de art 84 din Codul de procedura fiscala . Astfel in anul in care s-au realizat achzitiile  de bunurii si servicii omise, se va recalcula impozitul pe profit, tinindu-se cont de toate implicatiile fiscale, al fiecarei perioade careia ii apartin facturile respective si se vor depune declaratii rectificative cod 710, aferente trimestrului si 101 aferente anului respectiv.
de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

e-Factura si e-Transport. Atentie la NOUTATILE de la 1 iulie!


ANAF are la dispozitie 2 noi instrumente de control si urmarire, destinate sa stopeze evaziunea fiscala si sa creasca gradul de colectare a TVA: e-Factura si e-Transport!

  • Stiti exact ce obligatii noi aveti?
  • Care sunt erorile pe care le puteti comite?
  • Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsuri exacte gasiti in  e-Factura. e-Transport. Restart pentru sistemul fiscal din Romania!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cheltuieli omiseinregistrareOMFP 3055/2009erori contabileimpozit pe profit

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 28 August 2012


Votati articolul "Cheltuieli omise la inregistrare. Tratament contabil si fiscal":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X