email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Activitate de productie. Metoda costului standard. Inregistrari contabile

activitate productiemetoda costului standardinregistrari contabileOMFP 3055/2009


Va oferim, in cele ce urmeaza, inregistrarile contabile ale productiei obtinute la pret standard inclusiv in cazul in care pretul standard difera de cel calculat efectiv. Vom vedea la ce interval de timp trebuie sa se calculeze diferenta intre PS si PC (verificand daca diferenta se calculeaza la sfarsitul fluxului sau la sfarsitul fiecarei luni in cazul in care procesul de productie dureaza mai mult de o luna).

Raspuns:

Conform prevederilor cuprinse la pct. 157-160 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 costul stocurilor trebuie sa cuprinda toate costurile aferente achizitiei si prelucrarii, precum si alte costuri suportate pentru a aduce stocurile in forma si in locul in care se gasesc.
In functie de specificul activitatii, pentru determinarea costului pot fi folosite, de asemenea, metoda costului standard, in activitatea de productie sau metoda pretului cu amanuntul, in comertul cu amanuntul.

Costul standard ia in considerare nivelurile normale ale materialelor si consumabilelor, manoperei, eficientei si capacitatii de productie. Aceste niveluri trebuie revizuite periodic si ajustate, daca este necesar, in functie de conditiile existente la un moment dat.
Diferentele de pret fata de costul de achizitie sau de productie trebuie evidentiate distinct in contabilitate, fiind recunoscute in costul activului.
Repartizarea diferentelor de pret asupra valorii bunurilor iesite si asupra stocurilor se efectueaza cu ajutorul unui coeficient care se calculeaza astfel:
   
                        
Coeficient de repartizare2     =     Soldul initial al diferentelor de pret     +     Diferente de pret aferente intrarilor in cursul perioadei, cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele perioadei de referinta     x 100
Soldul initial al stocurilor la pret de inregistrare     +     Valoarea intrarilor in cursul perioadei la pret de inregistrare, cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele perioadei de referinta
 
Acest coeficient se inmulteste cu valoarea bunurilor iesite din gestiune la pret de inregistrare, iar suma rezultata se inregistreaza in conturile corespunzatoare in care au fost inregistrate bunurile iesite.

Coeficientii de repartizare a diferentelor de pret pot fi calculati la nivelul conturilor sintetice de gradul I si II, prevazute in Planul de conturi general, pe grupe sau categorii de stocuri.
La sfarsitul perioadei, soldurile conturilor de diferente se cumuleaza cu soldurile conturilor de stocuri, la pret de inregistrare, astfel incat aceste conturi sa reflecte valoarea stocurilor la costul de achizitie sau costul de productie, dupa caz.
Diferentele de pret se inregistreaza proportional atat asupra valorii bunurilor iesite, cat si asupra bunurilor ramase in stoc.
 
Evidenta diferentelor de pret dintre costul de productie si costul standard al produselor se tine cu ajutorul contului 348 - "Diferente de pret la produse"
 
Cheltuielile efectuate pentru obtinerea productiei se colecteaza dupa natura lor in perioadele in care sunt efectuate. La sfarsitul fiecarei perioade (luna sau trimestru calendaristic) se inregistreaza productia neterminata:
 
Inregistrarea productiei in curs de executie la sfarsitul perioadei:
 
                        331                  =                      711
    "Produse in curs de executie"   "Venituri aferente costurilor              
              stocurilor de produse"
 
Scaderea din gestiune a valorii produselor in curs de executie la inceputul perioadei urmatoare:
 
                        711                  =                      331
 "Venituri aferente costurilor      "Produse in curs de executie"  
       stocurilor de produse"
 
 
In momentul obtinerii produselor finite, pe parcursul lunii, se efectueaza inregistrarea acestora, la costul standard:
 
                                    345                  =                      711
                             "Produse finite"       "Venituri aferente costurilor                  
                        stocurilor de produse"
 
La momentul vanzarii produselor finite receptionate se inregistreaza livrarea acestora si descarcarea gestiunii de produsele vandute (la pretul la care sunt inregistrate, respectiv la costul standard):
 
Vanzarea produselor finite (la pret de vanzare):
 
             411                  =                      %                                
                                "Clienti"                                    701                               
                         "Venituri din vanzarea produselor finite"
4427                              
                                                   "TVA colectata
 
 
 
Descarcarea gestiunii de produsele vandute, la costul standard:
 
711                   =                      345
      "Venituri aferente costurilor              "Produse finite"    
            stocurilor de produse"
 
La sfarsitul lunii se determina costul de productie si se inregistreaza diferentele de pret dintre costul de productie astfel calculat si costul standard la care au fost inregistrate produsele finite obtinute. Diferentele de pret se inregistreaza cu ajutorul contului 348 "Diferente de pret la produse", in negru diferentele in plus si in rosu diferentele in minus:
 
348                   =                      711                 
    "Diferente de pret la produse"        "Venituri aferente costurilor
          stocurilor de produs"
 
Se determina coeficientul diferentelor  de pret (k) si se inregistreaza diferentele de pret aferente productiei vandute (valoarea la cost standard a produselor vandute x k), in negru diferentele in plus si in rosu diferentele in minus:
 
 
711                   =                      348                 
         "Venituri aferente costurilor      "Diferente de pret la produse"
               stocurilor de produs"
 
 
Coeficientul diferentelor de pret se determina astfel:
k = (Si348 + Rd348) : (Si345 + Rd345)


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
activitate productiemetoda costului standardinregistrari contabileOMFP 3055/2009


Data aparitiei: 10 Septembrie 2012

Votati articolul "Activitate de productie. Metoda costului standard. Inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 2.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X