Va oferim, in cele ce urmeaza, inregistrarile contabile ale productiei obtinute la pret standard inclusiv in cazul in care pretul standard difera de cel calculat efectiv. Vom vedea la ce interval de timp trebuie sa se calculeze diferenta intre PS si PC (verificand daca diferenta se calculeaza la sfarsitul fluxului sau la sfarsitul fiecarei luni in cazul in care procesul de productie dureaza mai mult de o luna).
Raspuns:
Conform prevederilor cuprinse la pct. 157-160 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 costul stocurilor trebuie sa cuprinda toate costurile aferente achizitiei si prelucrarii, precum si alte costuri suportate pentru a aduce stocurile in forma si in locul in care se gasesc.
In functie de specificul activitatii, pentru determinarea costului pot fi folosite, de asemenea, metoda costului standard, in activitatea de productie sau metoda pretului cu amanuntul, in comertul cu amanuntul.
Costul standard ia in considerare nivelurile normale ale materialelor si consumabilelor, manoperei, eficientei si capacitatii de productie. Aceste niveluri trebuie revizuite periodic si ajustate, daca este necesar, in functie de conditiile existente la un moment dat.
Diferentele de pret fata de costul de achizitie sau de productie trebuie evidentiate distinct in contabilitate, fiind recunoscute in costul activului.
Repartizarea diferentelor de pret asupra valorii bunurilor iesite si asupra stocurilor se efectueaza cu ajutorul unui coeficient care se calculeaza astfel:
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Coeficient de repartizare2 = Soldul initial al diferentelor de pret + Diferente de pret aferente intrarilor in cursul perioadei, cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele perioadei de referinta x 100
Soldul initial al stocurilor la pret de inregistrare + Valoarea intrarilor in cursul perioadei la pret de inregistrare, cumulat de la inceputul exercitiului financiar pana la finele perioadei de referinta
Acest coeficient se inmulteste cu valoarea bunurilor iesite din gestiune la pret de inregistrare, iar suma rezultata se inregistreaza in conturile corespunzatoare in care au fost inregistrate bunurile iesite.
Coeficientii de repartizare a diferentelor de pret pot fi calculati la nivelul conturilor sintetice de gradul I si II, prevazute in Planul de conturi general, pe grupe sau categorii de stocuri.
La sfarsitul perioadei, soldurile conturilor de diferente se cumuleaza cu soldurile conturilor de stocuri, la pret de inregistrare, astfel incat aceste conturi sa reflecte valoarea stocurilor la costul de achizitie sau costul de productie, dupa caz.
Diferentele de pret se inregistreaza proportional atat asupra valorii bunurilor iesite, cat si asupra bunurilor ramase in stoc.
Evidenta diferentelor de pret dintre costul de productie si costul standard al produselor se tine cu ajutorul contului 348 - "Diferente de pret la produse"
Cheltuielile efectuate pentru obtinerea productiei se colecteaza dupa natura lor in perioadele in care sunt efectuate. La sfarsitul fiecarei perioade (luna sau trimestru calendaristic) se inregistreaza productia neterminata:
Inregistrarea productiei in curs de executie la sfarsitul perioadei:
331 = 711
"Produse in curs de executie" "Venituri aferente costurilor
stocurilor de produse"
Scaderea din gestiune a valorii produselor in curs de executie la inceputul perioadei urmatoare:
711 = 331
"Venituri aferente costurilor "Produse in curs de executie"
stocurilor de produse"
In momentul obtinerii produselor finite, pe parcursul lunii, se efectueaza inregistrarea acestora, la costul standard:
345 = 711
"Produse finite" "Venituri aferente costurilor
stocurilor de produse"
La momentul vanzarii produselor finite receptionate se inregistreaza livrarea acestora si descarcarea gestiunii de produsele vandute (la pretul la care sunt inregistrate, respectiv la costul standard):
Vanzarea produselor finite (la pret de vanzare):
411 = %
"Clienti" 701
"Venituri din vanzarea produselor finite"
4427
"TVA colectata
Descarcarea gestiunii de produsele vandute, la costul standard:
711 = 345
"Venituri aferente costurilor "Produse finite"
stocurilor de produse"
La sfarsitul lunii se determina costul de productie si se inregistreaza diferentele de pret dintre costul de productie astfel calculat si costul standard la care au fost inregistrate produsele finite obtinute. Diferentele de pret se inregistreaza cu ajutorul contului 348 "Diferente de pret la produse", in negru diferentele in plus si in rosu diferentele in minus:
348 = 711
"Diferente de pret la produse" "Venituri aferente costurilor
stocurilor de produs"
Se determina coeficientul diferentelor de pret (k) si se inregistreaza diferentele de pret aferente productiei vandute (valoarea la cost standard a produselor vandute x k), in negru diferentele in plus si in rosu diferentele in minus:
711 = 348
"Venituri aferente costurilor "Diferente de pret la produse"
stocurilor de produs"
Coeficientul diferentelor de pret se determina astfel:
k = (Si348 + Rd348) : (Si345 + Rd345)