Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Ce trebuie facut in cazul in care CEC-ul la termen emis de un furnizor nu are acoperire in banca?

Data actualizarii: 31 Octombrie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
CECacoperire bancamandatarisomatieinterdictie bancarafurnizor



Persoanele declarante (institutiile de credit) sunt obligate sa raporteze informatiile privind incidentele de plati catre Centrala Incidentelor de Plati, la termenele si in conditiile prevazute de Regulamentul BNR 1/2012 privind organizarea si functionarea la Banca Nationala a Romaniei a Centralei Incidentelor de Plati.

Constituie incidentul de plata major incidentul de plata determinat de inregistrarea uneia din urmatoarele situatii:
-    CEC refuzat la plata pentru ca a fost emis fara autorizarea trasului;
-    CEC refuzat la plata din lipsa totala de disponibil, in cazul prezentarii la plata inainte de expirarea termenului de prezentare;
-    CEC refuzat la plata din lipsa partiala de disponibil, in cazul prezentarii la plata inainte de expirarea termenului de prezentare;
-    CEC refuzat la plata pentru ca a fost emis cu data falsa;
-    CEC refuzat la plata pentru ca a fost emis de un tragator aflat in interdictie bancara;

In cazul inregistrarii in baza de date a CIP a unui incident de plata major cu cec care genereaza interdictie bancara, institutia de credit este obligata sa notifice titularului de cont declararea acestuia in interdictie bancara cu scopul de a preveni producerea unor noi incidente de plati si pentru a sanctiona titularul de cont care a generat incidentul in circuitul bancar.

Pentru notificarea clientului cu privire la declararea interdictiei bancare, institutia de credit va adresa titularului de cont o "Somatie". Aceasta va cuprinde interdictia de a emite cecuri pe o perioada de un an incepand cu data inregistrarii la CIP a incidentului de plata major, precum si obligatia de a restitui, de indata, institutiei de credit (institutiilor de credit) al carei (caror) client este formularele de cec aflate in posesia sa si/sau a mandatarilor sai. Somatia va putea fi transmisa titularului de cont cel tarziu in ziua bancara urmatoare zilei inscrierii la CIP a refuzului.

Astfel, titularul de cont care a generat un incident de plata major produs cu un cec va fi declarat in interdictie bancara si sanctionat conform regulamentului BNR 1/2012. Interdictia bancara este regimul impus de catre o institutie de credit trasa unui titular de cont prin care se interzice acestuia emiterea de cecuri pe o perioada de un an, ca urmare a unui incident de plata major produs cu cec.

Pentru recuperarea debitelor, beneficiarul va intreprinde demersurile juridice necesare. In acest sens este recomandat sa va adresati unei persoane specializate (jurist, avocat).







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X