Va prezentam mai jos care sunt normele privind evidentierea veniturilor in cadrul proiectului de ordin pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla.
1. Determinarea venitului brut anual in scop fiscal se face cu respectarea prevederilor Titlului III "Impozitul pe venit" din Codul fiscal si ale Normelor metodologice date in aplicarea Codului fiscal.
2. Evidenta contabila in partida simpla a veniturilor se tine in functie de natura activitatii, pe feluri de venituri, astfel:
a) veniturile comerciale;
b) venituri din profesii libere;
c) veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;
d) alte venituri pentru care exista obligatia evidentierii potrivit prevederilor Codului fiscal.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
3. Pentru fiecare fel de venit se intocmeste Fisa pentru operatiuni diverse in care se inregistreaza in ordine cronologica toate documentele aferente veniturilor impozabile. Pentru veniturile in natura impozabile se intocmeste separat o "Fisa pentru operatiuni diverse"
.
4. Constituie venit brut in conformitate cu prevederile Codului fiscal si ale Normelor metodologice date in aplicarea acestuia, venitul incasat in cadrul unui an calendaristic, indiferent de perioada in care au fost efectuate prestatiile, inclusiv incasarile efectuate in avans.
5. Totalurile din Fisele pentru operatiuni diverse completate pentru veniturile impozabile se inregistreaza in Jurnalul privind operatiuni diverse.
Totalul veniturilor din Jurnalul privind operatiuni diverse reprezinta venitul brut anual al contribuabilului. In Jurnalul privind operatiuni diverse utilizat pentru determinarea venitului brut anual se inregistreaza veniturile in lei si echivalentul in lei al veniturilor in valuta si in natura.
6. In cazul contribuabililor care realizeaza venituri in lei, dintr-o singura activitate, totalul veniturilor se regaseste in Fisa pentru operatiuni diverse, pe randul "Total", nemaifiind necesara intocmirea Jurnalului privind operatiuni diverse.
7. Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si in alte conditii decat cele prevazute la art.52 alin. (1) lit. a) - c) din Codul fiscal au obligatia evidentierii distincte a veniturilor respective.
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitatile prevazute la art. 52 alin. (1) lit. a) - c) din Codul fiscal si au optat pentru impunerea veniturilor potrivit prevederilor art. 52^1 din Codul fiscal, nu au obligatia de a conduce contabilitatea in partida simpla pentru aceste venituri.
Sectiunea 4 din proiectul de ordin aduce o serie de informatii in ce priveste evidenta contabila a cheltuielilor.
1. Evidenta contabila in partida simpla a cheltuielilor se tine distinct in functie de natura activitatii, pe feluri de cheltuieli, astfel:
a) cheltuielile efectuate in interesul direct al activitatii;
b) cheltuielile de sponsorizare, mecenat, precum si pentru burse private, efectuate conform legii ;
c) cheltuielile de protocol;
d) cheltuielile cu amortizarea fiscala;
e) alte cheltuieli deductibile limitat, stabilite potrivit reglementarilor fiscale in vigoare.
2. Pentru fiecare fel de cheltuieli se va intocmi o Fisa pentru operatiuni diverse, iar totalul acestora se va inregistra in Jurnalul privind operatiuni diverse pentru cheltuieli. Contribuabilii pot intocmi o singura Fisa pentru operatiuni diverse care sa cuprinda toate cheltuielile a caror deductibilitate nu este limitata.
Pentru fiecare fel de cheltuiala deductibila limitat contribuabilii intocmesc cate o Fisa pentru operatiuni diverse. Pentru cheltuielile cu amortizarea se va intocmi Fisa pentru operatiuni diverse.
3. Pentru fiecare cheltuiala deductibila limitat, totalul din Fisa pentru operatiuni diverse reprezinta suma deductibila potrivit prevederilor Codului fiscal si se inregistreaza in Jurnalul privind operatiuni diverse pentru cheltuieli.
4. Se admit la deducere cheltuielile efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente si care sunt cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite.