email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decontul de TVA cod 300 in noul sistem | Modificari importante

decontul de TVAcod 300aplicare TVAachizitii de bunuriOANAF nr. 1.790/2012



Incepand cu data de 1 ianuarie 2013, toate operatiunile din sfera de aplicare a TVA se vor raporta prin Decontul de TVA - cod 300, asa cum a fost modificat prin Ordinul ANAF nr. 1.790/2012, publicat in M.Of. nr. 791 din 26 noiembrie 2012, act normativ care abroga Ordinul ANAF nr. 3.665/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2012. Decontul va fi completat in baza informatiilor preluate din jurnalele de TVA.

Prin noul formular, s-au efectuat urmatoarele modificari:

1. s-au eliminat urmatoarele randuri din formularul decont 300 aprobat prin O.M.F.P. nr. 3.665 din 22 decembrie 2011 utilizat pentru raportarea operatiunilor din sfera de aplicare a TVA realizate in perioada ianuarie - decembrie 2012:

*    randul 17.1 "Livrari de bunuri si/sau prestari de servicii taxabile efectuate in interiorul tarii pentru care au fost emise facturi catre persoane inregistrate in scopuri de TVA in   Romania";
*    randul 27.1 "Achizitii de bunuri si/sau servicii taxabile din interiorul tarii pentru care au fost primite facturi de la persoane inregistrate in scopuri de TVA in Romania".
          Prin sumele raportate in cele doua randuri, in perioada ianuarie - decembrie 2012,   s-a asigurat concordanta dintre informatiile raportate prin decontul de TVA cod 300 si informatiile raportate prin formularul cod 394 denumit Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA.
                                                        
2. s-a introdus sectiunea "Informatii privind TVA neexigibila sau nedeductibila" cu urmatoarele doua randuri prin care se furnizeaza informatiile cu privire la TVA neexigibila sau TVA nedeductibila aferenta operatiunilor efectuate fie in cadrul perioadei fiscale de raportare, fie in alte perioade fiscale, anterioare perioadei curente:

*    preluata  din soldul creditor/debitor al contului 4428 organizat pe conturi analitice in corespondenta cu debitul contului 411 "Clienti" si creditul contului 401 "Furnizori" sau 404 "Furnizori din imobilizari":
*    punctul A "Livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate a caror TVA aferenta a ramas neexigibila, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii sistemului TVA la incasare", din care:
-    valoare;
-    TVA.
           La  acest rand se inscriu informatiile privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate atat in perioada de raportare, cat si in perioadele anterioare, a caror taxa pe valoarea adaugata aferenta a ramas neexigibila, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii sistemului TVA la incasare si care urmeaza sa devina exigibila in perioadele ulterioare, in conditiile prevazute de art.1342 din Codul fiscal.
*    punctul  B "Achizitii de bunuri si servicii efectuate pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a TVA aferenta, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, ca urmare a aplicarii art. 145 alin.(1^1) si (12) din Codul fiscal" din care:
-    valoare;
-    TVA.

    La  acest rand se inscriu informatiile privind achizitiile de bunuri si servicii efectuate atat in perioada de raportare, cat si in perioadele anterioare, pentru care nu s-a exercitat dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferenta, conform prevederilor art. 145 alin.(11) si (12) din Codul fiscal, existenta in sold la sfarsitul perioadei de raportare, si care urmeaza sa devina exigibila in perioadele ulterioare, in conditiile prevazute de art. 145 din Codul fiscal.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
decontul de TVAcod 300aplicare TVAachizitii de bunuriOANAF nr. 1.790/2012


Data aparitiei: 13 Februarie 2013

Votati articolul "Decontul de TVA cod 300 in noul sistem | Modificari importante":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X