email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari privind Deducerea TVA: atentie la bonul fiscal

TVAbonul fiscaldeducerea TVAdocument fiscalHG nr. 84/2013norme codul fiscal



Asa cum stiti deja, s-au modificat recent normele de aplicare a Codului fiscal. Potrivit acestora, deducerea taxei pe valoarea adaugata implica si bonul fiscal.

Astfel, noile norme de aplicare a Codului fiscal, cuprinse in  HG nr. 84/2013, modifica mai multe prevederi referitoare la procedura de deducere a TVA-ului.

In principal, potrivit noilor norme, bonurile fiscale care nu depasesc valoarea de 100 euro cu TVA inclus vor putea fi folosite pentru deducerea TVA-ului. Pentru ca bonurile sa poata fi utilizate pentru deducerea TVA este obligatorie inscrierea pe bon, prin intermediul casei de marcat, a codului de TVA al beneficiarului.


In opinia consultantului fiscal Amelia Dumitras, aceasta prevedere nu este aplicabila imediat deoarece operatorii economici nu sunt pregatiti din punct de vedere tehnic sa emita bonuri fiscale in care sa inscrie si codul  de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului  al cumparatorului.

"Aceasta informatie nu face parte din categoria informatiilor reglementate prin art. 4 din  O.U.G. nr.  28 din 25 martie 1999,  republicata privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Pana la aparitia O.G. nr. 8 din 23 ianuarie 2013  si H.G. nr.  84 din  6 martie 2013 fiecare distribuitor a avut grija sa  respecte cerintele minime impuse de legea care prevede  ca  "Bonul fiscal este documentul emis de aparatul de marcat electronic fiscal, care trebuie sa cuprinda cel putin:....... ". Deci, in prezent, fiecare casa de marcat functioneaza respectand criteriul  "cel putin" , dar nu va respecta cerinta de a inscrie codul de TVA al cumparatorului",  a adaugat consultantul.

Se asteapta astfel ca odata cu modificarea legislatiei fiscale, distribuitorii autorizati si operatorii economici acreditati vor primi solicitari din partea operatorilor economici pentru efectuarea de interventii tehnice privind programarea inserarii de catre vanzator al codului de TVA al cumparatorului pe bonul emis de casa de marcat.

In consecinta, pana la reprogramarea caselor de marcat pentru emiterea bonului fiscal cu codul de TVA al cumparatorului, cumparatorul   va fi obligat sa faca dovada exercitarii corecte a dreptului de deducere a TVA numai in baza facturii emise de catre furnizor.

In acest caz, bonul fiscal reprezinta doar document financiar de justificare a platii efectuate, fara a reprezenta un document fiscal de justificare a exercitarii corecte a  dreptului de deducere a TVA.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAbonul fiscaldeducerea TVAdocument fiscalHG nr. 84/2013norme codul fiscal


Data aparitiei: 20 Martie 2013

Votati articolul "Modificari privind Deducerea TVA: atentie la bonul fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X