Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Depozit en-gros si vanzare catre persoane fizice. Ce documente intocmim?

Data aparitiei: 08 Iulie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Taxe si Impozitedepozit en-groscasa de marcatOG 28/1999decont cheltuieli


Analizam mai jos cazul unui client (depozit en-gros) care vinde marfa catre o societate. Vom vedea ce documente va intocmi societatea, precum si daca agentii care se deplaseaza la sediul clientului vor intocmi chitanta pentru incasarea contravalorii marfii, urmand sa deconteze suma in baza decontului de cheltuieli.

Solutia consultantului:

1) Intelegem astfel ca marfa se vinde catre persoane fizice, iar societatea desfasoara activitate de comert cu ridicata.

Potrivit prevederilor art. 1 alin (1) din OG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
 
Potrivit alin (2), operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le predea clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura fiscala.
 
Potrivit prevederilor art. 4 din Normele metodologice, in sensul ordonantei de urgenta, prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent. Nu intra in aceasta categorie eventualele livrari de bunuri si prestari de servicii direct catre persoane fizice efectuate intamplator de catre agentii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul.

In conditiile in care livrarile catre persoane fizice, sunt efectuate intamplator, se va intocmi factura si chitanta. In caz contrar, aveti obligatia utilizarii casei de marcat si emiterea bonului fiscal.

2) La art. 2 din acelasi act normativ sunt prevazute exceptii de la utilizarea casei de marcat.
 
La lit. k ) este prevazuta ca exceptie de la utilizarea casei de marcat activitatea privind comertul cu amanuntul prin comis-voiajori, precum si prin corespondenta, cu exceptia livrarilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine si unitatile de alimentatie publica, pe baza de comanda;
Pentru incasarea contravalorii marfii este suficient sa intocmiti chitanta.

Decontul de cheltuieli se intocmeste de catre titularul de avans pentru justificarea cheltuielilor efectuate pe intreaga durata a deplasarii.

Insa, pentru livrarea bunurilor trebuie intocmita factura care sa contina informatiile precizate la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal sau in conditiile emiterii de facturi simplificate in baza alin. (11) si (12), cele de la alin. (20) ale aceluiasi articol.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X