Raspuns:
Conform prevederilor OG 99/2000 privind comercializarea produselor si a serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare se interzice exercitarea de activitati de comert cu ridicata si comert cu amanuntul in aceeasi structura de vanzare, respectiv suprafata de vanzare. Nerespectarea acestei prevederi constituie contraventie, care se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei (limitele se dubleaza in cazul sanctiunilor aplicate persoanelor juridice) si cu interzicerea uneia dintre cele doua activitati, asa cum se prevede la art. 73 pct. 22, art. 74 si art. 76 din ordonanta mentionata.
Asadar, in conditiile in care exista structuri de vanzare diferite iar societatea are in obiectul de activitate atat vanzari de bunuri cu ridicata cat si vanzari de bunuri cu amanuntul (coduri CAEN disticte) conform prevederilor din OUG 28/1999 - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie exista obligativitatea de a utiliza case de marcat electronice.
La art. 3 alin. (3) din HG 479/2003 Normele metodologice de aplicare a OG 28/1999 cu modificarile si completarile ulterioare, se precizeaza ca:
"In cazul in care in acelasi spatiu se efectueaza atat livrari de bunuri cu amanuntul sau prestari de servicii pentru care este obligatorie utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, cat si livrari de bunuri cu amanuntul sau prestari de servicii pentru care nu exista aceasta obligatie, utilizatorii pot emite bon fiscal pentru toate bunurile livrate si/sau serviciile prestate."
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Fata de cele citate mai sus, consideram ca daca aveti in obiectul de activitate atit desfasurarea comertului cu ridicata, cit si desfasurarea comertului cu amanuntul, iar vinzarea catre populatie are un caracter permanent, atunci sinteti obligati sa utilizati casa de marcat. La cererea clientilor (persoane juridice sau persoane fizice) trebuie sa eliberati factura, conform art. 1alin. (2) teza a doua din ordonanta de urgenta: "La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura fiscala", fara a mai utiliza documentul "chitanta".