Vom analiza mai jos cazul unei societati care are constructiile drept obiecti de activitate. In cadrul proiectului castigat, firma este asociata cu o alta companie care detine 10% din proiect conform contractului de asociere incheiat.
Lunar, firma inregistreaza costuri pe care le transfera partenerului, in calitate de lider al proiectului, prin decontul de asociere. La sfarsitul anului se va emite si prima factura.
Vom vedea, prin cele ce urmeaza, daca tratamentul contabil urmator este unul corect:
Costuri totale proiect in luna = 1.199.194,79 lei (6xx=401)
Venituri totale proiect in luna = 17.141,75 lei ( provin din conturile 765 si 766) deoarece pana la sfarsitul anului nu se factureaza catre beneficiar.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea verde a contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Intocmire decont de asociere, decont prin care se cedeaza partenerului cota de 10%.
cls. 6 = 458 -119.919,48 lei
458 = cls 7 -1.714,17 lei
332 = 458 119.919,48 lei; 458=712 119.919,48 lei
si concomitent se anuleaza printr-o alta nota contabila restul costurilor pana in momentul facturarii lucrarii efectuate:
332 = 712 959.355,83 lei (capitalizare).
Vom vedea daca firma intocmeste note contabile precum celee de mai sus pana in momentul emiterii facturii catre beneficiar, precum si ce inregistrari contabile se vor efectua la momentul emiterii facturii.
Totodata, vom vedea ce se intampla cu sumele inregistrate in 765 si 766 in val de 15.427,58 lei si daca ar trebui capitalizata valoarea costurilor cu exceptia acestor venituri.
Solutia consultantului:
Potrivit prevederilor din Reglementarile contabile privind functiunea conturilor cu ajutorul contului 332 "Servicii in curs de executie", se tine evidenta serviciilor in curs de executie existente la sfarsitul perioadei.
Contul 332 "Servicii in curs de executie" este un cont de activ.
In debitul contului 332 "Servicii in curs de executie" se inregistreaza:
- valoarea la cost de productie a serviciilor in curs de executie la sfarsitul perioadei (712).
In creditul contului 332 "Servicii in curs de executie" se inregistreaza:
- scaderea din gestiune a valorii serviciilor in curs de executie la inceputul perioadei urmatoare (712).
Soldul contului reprezinta valoarea la cost de productie a serviciilor in curs de executie la sfarsitul perioadei.
Astfel, la receptia finala si emiterea facturii se vor efectua urmatoarele inregistrari:
a) scaderea din gestiune a valorii serviciilor in curs de executie
712 = 332 cu valoarea de 1.199.194,79 lei
b) la emiterea factura
4111 = 704 cu valoarea lucrarii
c) transmiterea veniturilor in cota de 10%
704 = 458
Cheltuielilor asupra contului de profit si pierdere s-au alocat cu ajutorul contului 712, in momentul receptionarii lucrarilor, adica in momentul obtinerii veniturilor. Asadar, rolul contului 712 este de a aloca cheltuielile la momentul obtinerii veniturilor, iar inregistrarile efectuate de dvs sunt corecte.
Daca veniturile financiare inregistrate in conturile 765 respectiv 766 sunt realizate urmare acestor asocieri, se vor transmite in baza decontului, proportional cu cota de participare. In situatia in care aceste venituri sunt inregistrate urmare activitatii proprii a liderului, neavand legatura cu asocierea, nu se vor transmite in baza decontului .
Exemple de costuri care se efectueaza in legatura cu constructia unei imobilizari corporale, direct atribuibile acesteia, sunt redate la pct. 105 din Reglementarile contabile, astfel:
a) costurile reprezentand salariile angajatilor, contributiile legale si alte cheltuieli legate de acestea, care rezulta direct din constructia imobilizarii corporale;
b) cheltuieli materiale;
c) costurile de amenajare a amplasamentului;
d) costurile initiale de livrare si manipulare;
e) costurile de instalare si asamblare;
f) cheltuieli de proiectare si pentru obtinerea autorizatiilor;
g) costurile de testare a functionarii corecte a activului, dupa deducerea incasarilor nete provenite din vanzarea elementelor produse in timpul aducerii activului la amplasamentul si conditia de functionare (cum ar fi esantioanele produse la testarea echipamentului);
h) onorariile profesionale platite avocatilor si expertilor etc.
La receptia lucrarii se va stabili profitul sau pierderea rezultate din aceasta asociere, iar dupa stabilirea impozitului pe profit se va transmite in baza decontului si - sumele primite de la coparticipanti sau achitate ca rezultat al operatiei in participatie, prin creditarea sau debitarea contului 458 "Decontari din operatii in participatie" in corelatie cu conturile 512"Conturi curente la banci" sau 531"Casa in lei".