Vom analiza mai jos cazul unei societati care la 31.12.2012 a recurs la reevaluarea tuturor cladirilor din patrimoniu. Tinand cont ca reevaluarea a fost efectuata doar in cazul cladirilor si nu a fost efectuata pentru toate mijloacele fixe din cadrul grupei 1 (constructiile speciale: retele aeriene de telecomunicatii, piloni etc.), primaria a procedat la indexarea impozitului pe cladiri invocand faptul ca trebuia sa se efectueze reevaluare la toate mijlocele fixe inregistrate in contul 212. Se va stabili astfel in ce masura s-a procedat corect.
Solutia consultantului:
Din punct de vedere al reglementarilor contabile (pct. 123 din OMFP 3055/2009), in cazul in care, ulterior recunoasterii initiale ca activ, valoarea unui activ imobilizat este determinata pe baza reevaluarii activului respectiv, valoarea rezultata din reevaluare va fi atribuita activului, in locul costului de achizitie/costului de productie sau al oricarei alte valori atribuite inainte acelui activ. In astfel de cazuri, regulile privind amortizarea se vor aplica activului avand in vedere valoarea acestuia, determinata in urma reevaluarii.
Elementele dintr-o grupa de imobilizari corporale se reevalueaza simultan pentru a se evita reevaluarea selectiva si raportarea in situatiile financiare anuale a unor valori care sunt o combinatie de costuri si valori calculate la date diferite.
Daca un activ imobilizat este reevaluat, toate celelalte active din grupa din care face parte trebuie reevaluate.
O grupa de
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Exemple de grupe de imobilizari corporale sunt: terenuri; cladiri; masini si echipamente; nave; aeronave etc.
Din punct de vedere fiscal (art. 249 din Codul fiscal), orice persoana care are in proprietate o cladire situata in Romania datoreaza anual impozit pentru acea cladire, exceptand cazul in care legea prevede diferit.
In acest sens, cladire este orice constructie situata deasupra solului si/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosinta sa, si care are una sau mai multe incaperi ce pot servi la adapostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalatii, echipamente si altele asemenea, iar elementele structurale de baza ale acesteia sunt peretii si acoperisul, indiferent de materialele din care sunt construite. Incaperea reprezinta spatiul din interiorul unei cladiri.
Potrivit art. 253 alin. (6) din Codul fiscal, in cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre:
a) 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta;
b) 30% si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta.
In concluzie, in situatia dvs, cladirea este diferita ca natura si utilizare de restul mijloacelor fixe (retele aeriene de telecomunicatii, piloni, etc.) care sunt constructii speciale din punct de vedere fiscal, ca urmare constructiile speciale nu fac parte, din punctul de vedere al reevaluarilor, din aceeasi grupa cu cladirea, deci, in opinia mea, nu trebuie reevaluate odata cu ea. Prin urmare, primaria a procedat nelegal motiv pt. care puteti actiona in instanta daca nu va reactiona pozitiv la explicatii.