Analizam mai jos cazul societatii A care lucreaza in arenda terenuri pe care la 30.04.2013 exista culturi. La 01.05.2013 o parte din arendasi isi reziliaza contractul si se muta la alta firma, Alfa.
Pentru a-si putea recupara productia neterminata, Societatea A a incheiat un contract de asociere in participatiune cu societatea Alfa, in care Societatea A a adus in asociere productia neterminata, iar Alfa terenul.
Se mentioneaza ca acest contract este valabil pana la 30.10.2013 cand vor fi recoltate culturile in iunie, august si octombrie, fiind culturi diferite.
Vom stabili astfel daca la 30.04.2013 se transmite in contabilitatea asocierii valoarea productiei neterminate. De asemenea, in situatia in care lunar se inregistreaza cheltuielile 6xx-3xx si
venit 331-711, vom vedea daca acestea se transmit prin decont asocierii.
Solutia consultantului:
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Cartea Verde a Contabilitatii
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Legislatia in vigoare privind asocierile fara personalitate juridica, incheiate intre persoane juridice romane, din punct de vedere contabil este reglementata la art. 203 si subsectiunea 8.10.3 - art. 265, precum si functiunea cotului 458 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009;
Contabilitatea decontarilor din operatii in participati se realizeaza cu ajutorul contului bifunctional 458 "Decontari din operatii in participatie" care se detaliaza pe urmatoarele conturi de gradul II:
- 4581 "Decontari din operatii in participatie - pasiv (P)" - utilizat in contabilitatea asociatilor care tin contabilitatea acestor operatiuni
- 4582 "Decontari din operatii in participatie - activ (A)" - utilizat in contabilitatea asociatilor care nu tin contabilitatea acestor operatiuni
Cu ajutorul contului 458 "Decontari din operatii in participatie" se tine evidenta decontarilor din operatii in participatie, respectiv a decontarii cheltuielilor si veniturilor realizate din operatii in participatie, precum si a sumelor virate intre coparticipanti.
"Contul 458 "Decontari din operatii in participatie" este un cont bifunctional.
In creditul contului 458 "Decontari din operatii in participatie" se inregistreaza:
- veniturile realizate din operatii in participatie transferate coparticipantilor, conform contractului de asociere (701 la 781);
- cheltuielile primite prin transfer din operatii in participatie, inclusiv amortizarea calculata de proprietarul imobilizarii (601 la 681);
- sumele primite de la coparticipanti (512, 531).
In debitul contului 458 "Decontari din operatii in participatie" se inregistreaza:
- veniturile primite prin transfer din operatii in participatie (701 la 781);
- cheltuielile transferate din operatii in participatie, inclusiv amortizarea calculata de proprietarul imobilizarii, ce se transmite coparticipantului care tine evidenta operatiilor in participatie conform contractelor (601 la 681);
- sumele achitate coparticipantilor sau virate ca rezultat al operatiei in participatie (512, 531).
Soldul creditor al contului reprezinta sumele datorate coparticipantilor ca rezultat favorabil (profit) din operatii in participatie, precum si sumele datorate de coparticipanti pentru acoperirea eventualelor pierderi inregistrate din operatii in participatie.
Soldul debitor al contului reprezinta sumele de incasat de la coparticipanti pentru acoperirea eventualelor pierderi inregistrate din operatii in participatie, precum si sumele ce urmeaza a fi incasate de coparticipanti din operatii in participatie ca rezultat favorabil (profit)."
Astfel, daca aportul dvs la asociere este valoarea productiei neterminata, aceasta ar trebui transmisa pentru inregistrare in contabilitatea asocierii.
Lunar se vor inregistra cheltuielile efectuate in contul asocierii, dupa natura lor si vor fi transmise pe baza decontului pentru operatiuni in participatie (Cod 14-4-14).
Potrivit prevederilor din OMEF 3512/2008, decontul serveste ca document pe baza caruia se deconteaza cheltuielile si veniturile realizate din operatiuni in participatie, precum si sumele virate intre coparticipanti.
Se intocmeste de catre unitatea care tine contabilitatea asocierilor in participatie, lunar, in doua exemplare, pe fiecare coparticipant, cu veniturile si cheltuielile ce revin acestuia, pentru inregistrarea in contabilitatea proprie, potrivit cotelor prevazute in contractele de asociere incheiate. Cheltuielile si veniturile vor fi grupate pe conturi din clasele de conturi de cheltuieli si venituri, potrivit planului de conturi general aplicabil.
In decont se inscriu si alte transferuri, reprezentand valoarea mijloacelor banesti, a profitului realizat, amortizarea mijloacelor fixe si alte sume rezultate din operatiunile in participatie.
Astfel, veti inregistra:
6xx = 401
Nu veti inregistra productia neterminata prin articolul 331 = 711, contracarand, astfel, prin 711, cheltuielile efectuate pentru asociere.
Toate cheltuielile vor fi transmise, pe baza de decont, asociatului prim, efectuandu-se inregistrarile:
458 = 6XX
La finalul lunii, in contul 121 rezultatul va fi zero, strict din aceste operatiuni, pina la primirea cotei parti din venituri si cheltuieli, dupa natura, de la asociatul prim, tot pe baza de decont, situatie in care asociatul secund va efectua urmatoarele inregistrari:
458 = 7xx
6xx = 458