UPDATE in 31 martie 2020. Ordonanta de urgenta nr. 35/2020 privind modalitatea de emitere si prelungirea valabilitatii voucherelor de vacanta, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea COVID-19 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 260 din 30 martie.
Textul OUG nr. 35/2020: prelungirea valabilitatii voucherelor de vacanta
Avand in vedere evolutia situatiei epidemiologice nationale si internationale determinata de raspandirea COVID-19, efectele acesteia asupra economiei romanesti si in special asupra turismului,
luand in considerare Hotararea Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta nr. 10 din 14 martie 2020 pentru propunerea instituirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei si aprobarea unor masuri suplimentare in vederea gestionarii epidemiei de COVID-19, instituirea starii de urgenta prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei,
avand in vedere prevederile art. 8 din anexa nr. 1 la Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei,
intrucat au fost emise ordonantele militare nr. 1/2020 privind unele masuri de prima urgenta care privesc aglomerarile de persoane si circulatia transfrontaliera a unor bunuri, cu completarile ulterioare, si nr. 2/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19, cu modificarile si completarile ulterioare,
tinand cont de faptul ca neluarea unor masuri urgente, cu caracter exceptional, in domeniul social ar putea aduce prejudicii beneficiarilor voucherelor de vacanta,
dat fiind ca aspectele indicate vizeaza interesul public si constituie o situatie extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata, care impune adoptarea de masuri imediate prin ordonanta de urgenta,
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. 1. -
Voucherele de vacanta aferente anului 2020 se emit doar pe suport electronic.
Art. 2. -
Prin derogare de la prevederile alin. (4) al art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanta, emise in perioada martie 2019-decembrie 2019, indiferent de suport, se prelungeste pana la data de 31 mai 2021.
**************
UPDATE in 27 martie 2020. Guvernul a adoptat joi, 26 martie 2020, Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind modalitatea de emitere si prelungirea valabilitatii voucherelor de vacanta.
Valabilitatea voucherelor de vacanta emise in anul 2019 este prelungita pana la data de 31 mai 2021, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Energiei si mediului de afaceri.
”Am luat aceasta masura pentru a rezolva o situatie cauzata de criza coronavirusului din tara noastra. Am decis sa prelungim valabitatea voucherelor de vacanta pana anul viitor, in luna mai. Am incredere ca atunci cand va trece aceasta criza vom reveni la o viata normala si vom sustine repornirea motoarelor turismului intern. Pana atunci va indemn in continuare sa respectati indicatiile autoritatilor, sa aveti grija de voi si de cei dragi, si, de ce nu, sa calatoriti virtual in toate colturile Romaniei si ale lumii”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
Voucherele de vacanta sunt acordate atat personalului din sectorul privat, cat si celui din sectorul public pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern. Insa, in acest moment, avand in vedere riscurile asociate situatiei epidemiologice si masurile dispuse de autoritatile competente in contextul decretarii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, beneficiarii voucherelor de vacanta se afla in imposibilitatea folosirii acestora.
Prelungirea valabilitatii voucherelor de vacanta este un demers care vine in sprijinul industriei turismului, cat si a turistilor. Astfel, odata cu adoptarea acestui act normativ, persoanele care au beneficiat de vouchere de vacanta anul trecut, emise in perioada martie 2019 – decembrie 2019, indiferent de suport, le pot folosi ulterior incheierii situatiei epidemiologice actuale si a efectelor ei, pana pe data de 31 mai 2021. Mai mult decat atat, emiterea voucherelor de vacanta pentru anul in curs se va face exclusiv pe suport electronic. Aceasta masura vine in intampinarea riscurilor asupra sanatatii beneficiarilor, dar si ca urmare a solicitarilor unitatilor emitente. Totodata, precizam ca Ministerul Economei, Energiei si Mediului de Afaceri pastreaza dialogul deschis si permanent cu reprezentantii asociatiilor profesionale si patronale din turism, in vederea indentificarii de solutii care ar putea veni in sprijinul acestui sector puternic afectat de criza generata de noul coronavirus.
In anul 2019 au fost emise vouchere de vacanta atat pe suport de hartie, cat si electronic, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, cu modificarile si completarile ulterioare, cu valabilitate un an de la data emiterii.
***********
Articolul initial
Valabilitatea voucherelor de vacanta care expira in urmatoarele luni ar putea fi prelungita printr-un proiect de Ordonanta de Urgenta, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri pe Facebook.
“Lucram la un proiect de Ordonanta de Urgenta in asa fel incat sa prelungim valabilitatea voucherelor de vacanta care expira in luna mai sau toate care au fost eliberate anul trecut.”, a subliniat ministrul.
In ceea ce priveste perioada de prelungire, Virgil Popescu a specificat faptul ca se va face pana la finalul acestui an ori pe 12 luni.
“Le prelungim pana la sfarsitul anului acesta, ori pe 12 luni, in asa fel incat cei care au beneficiat de aceste vouchere de vacanta sa le poata folosi in continuare pentru ca este normal ca dupa trecerea acestei crize sa repornim economia, iar turismul trebuie sa functioneze.”
Aceasta masura vine in urma crizei puternice prin care trece turismul in aceasta perioada, cand majoritatea hotelurilor si pensiunilor au fost inchise din cauza epidemiei de coronavirus.