Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) din cadrul ANAF continua operatiunea Xenon de verificare a achizitiilor intracomunitare de autovehicule second-hand si le va retine pentru verificari pe cele cumparate de intermediari, pe persoana fizica, daca se constata ca acestia au cumparat mai mult de doua autoturisme pe an, dupa cum anunta institutia intr-un comunicat.
Sunt controlate transporturile de autovehicule la mana a doua, efectuate atat pe caile rutiere, cat si pe calea ferata, iar inspectorii antifrauda fiscala vor verifica la descarcare toate documentele de provenienta. In ultima perioada au fost sigilate 12 parcuri auto cu autoturisme si utilaje agricole la mana a doua si o platforma feroviara pentru autoturisme rulate, iar verificarile sunt in curs, potrivit sursei.
De la inceputul anului au fost identificate 38 de firme romanesti care au realizat achizitii intracomunitare de autoturisme second-hand in valoare de aproximativ 180 milioane lei si s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale, cauzand bugetului de stat prejudicii totale calculate la peste 20 de milioane lei. Firmele utilizau facturi fara TVA sau care contin ilegal TVA pe marja de profit.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Inspectorii antifrauda avertizeaza asupra ofertelor de vanzare a autovehiculelor de ocazie neinmatriculate. Pentru a nu fi implicate intr-o inselaciune sau intr-o schema de fraudare a TVA, DGAF recomanda persoanelor interesate sa cumpere autoturisme rulate sa evite plata in numerar. De asemenea, cumparatorii ar trebui sa solicite toate documentele fiscale ale autoturismului, sa se asigure ca firma revanzatoare are cod romanesc de identificare fiscala valid, iar pretul de pe factura emisa de aceasta firma include TVA (19%), cu exceptia precizarii direct pe factura a aplicarii regimului de TVA la marja de profit.