Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari ale Codului fiscal ce au intrat in vigoare la 1 octombrie 2017. Analiza zilei

legea 177/2017codul fiscalcheltuieli deductibile

Prin Legea nr. 177/2017 publicata in Monitorul Oficial nr. 584 din 24 iulie 2017 s-au adus modificari si completari Codului fiscal. Unele dintre acestea au intrat in vigoare la data de 01 octombrie 2017. Vom vedea in continuare care sunt aceste schimbari ce au intrat recent in vigoare.

1. Completarea art. 25 alin. (4) din Codul fiscal si introducerea in categoria cheltuielilor deductibile a urmatoarelor cheltuieli efectuate in baza Legii 217/2016 ca masuri de prevenire a risipei alimentare:

  • - alimentele destinate consumului uman, cu data-limita de consum aproape de expirare, altele decat cele aflate in situatiile/conditiile prevazute la pct. 1 si 2, daca transferul acestora este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare; 
  • - subprodusele de origine animala, nedestinate consumului uman, altele decat cele aflate in situatiile/conditiile prevazute la pct. 1-3, daca eliminarea acestora este efectuata potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
  • - produsele agroalimentare, devenite improprii consumului uman sau animal, daca directionarea/dirijarea vizeaza transformarea acestora in compost/biogaz sau neutralizarea acestora, potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare.

2. Excluderea din baza de impozitare a impozitului pe veniturile microintreprinderilor a veniturilor din provizioane, ajustari pentru depreciere sau pentru pierdere de valoare indiferent daca acestea au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil sau au fost constituite in perioada in care persoana juridica romana era supusa impozitului pe veniturile microintreprinderilor. Pana la aceasta data erau excluse din baza de calcul doar veniturile din provizioane, ajustari pentru depreciere sau pentru pierdere de valoare care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.

3. Corelarea regulilor de stabilire a faptului generator de TVA pentru serviciile care sunt prestate continuu. Astfel, si in cazul serviciilor de inchiriere, de leasing, de concesionare, de arendare de bunuri, de acordare cu plata pentru o anumita perioada a unor drepturi reale, precum dreptul de uzufruct si superficia, asupra unui bun imobil, si alte livrari/prestari asemenea, se considera ca livrarea de bunuri/prestarea de servicii este efectuata la fiecare data prevazuta in contract pentru plata bunurilor livrate/serviciilor prestate sau, in lipsa unei astfel de prevederi contractuale, la data emiterii unei facturi, dar perioada de decontare nu poate depasi un an. Anterior, pentru aceste servicii faptul generator intervenea doar la data prevazuta in contract pentru plata.

4. Inregistrarea in scopuri de TVA pe baza evaluarii riscului fiscal si eliminarea necesitatii justificarii intentiei si a capacitatii de a desfasura activitate economica in vederea primirii codului de TVA.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea 177/2017codul fiscalcheltuieli deductibile


Data aparitiei: 02 Octombrie 2017

Votati articolul "Modificari ale Codului fiscal ce au intrat in vigoare la 1 octombrie 2017. Analiza zilei":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X