Noul Cod fiscal mentine criteriile care definesc activitatea independenta astfel cum au fost definite prin Legea 187/2015 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Reamintim ca, acest act normativ a definit munca independenta ca fiind orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii precum si a programului de lucru.
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti.
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea.
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara.
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
5. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective.
6. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Anterior, Codul fiscal definea munca dependenta prin indicarea a patru criterii legale, adaugand ca activitatea independenta este orice activitate desfasurata cu regularitate de catre o persoana fizica, alta decat activitatea dependenta.
In prezent, legiuitorul procedeaza invers: sunt indicate criteriile de identificare a muncii independente, urmand ca munca dependenta sa fie considerata cea in cazul careia aceste criterii nu se regasesc. Munca dependenta se defineste prin excludere, ca fiind munca ce nu corespunde criteriilor definitorii pentru munca independenta, enumerate in Codul fiscal.
Raportul de munca dependenta se caracterizeaza prin subordonarea salariatului fata de angajator. Subordonarea presupune respectarea programului de lucru stabilit de angajator. Locul muncii si modul de desfasurare a activitatii sunt stabilite de la incheierea contractului individual de munca de comun acord intre cele doua parti, angajator si salariat.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Dupa incheierea contractului individual de munca, modificarea oricaruia dintre aceste elemente se va mai putea face, de regula, numai cu acordul ambelor parti, deoarece modificarea unilaterala a contractului individual de munca nu este posibila, cu unele exceptii expres stabilite de Codul muncii.
In cazul muncii independente, prestatorul are libertatea de a alege cand si in ce loc isi desfasoara activitatea.
Un salariat nu isi asuma riscuri in executarea contractului individual de munca spre deosebire de prestatorul de servicii care isi asuma riscurile ce decurg din desfasurarea activitatii sale. Spre exemplu, prestatorul de servicii isi asuma riscul incapacitatii temporare de munca fapt pentru care, el trebuie sa se asigure in nume propriu pentru concedii si indemnizatii.
In noul Cod fiscal se mentine posibilitatea reincadrarii activitatilor prestate in exercitarea unei profesiile liberale in activitati dependente daca nu indeplinesc conditiile muncii independente asa cum ele sunt in prezent definite.
Totodata noul Cod fiscal defineste atat profesiile liberale cat si veniturile obtinute din prestarea acestor activitati. Astfel, noul cod defineste profesiile liberale ca fiind acele ocupatii exercitate pe cont propriu de persoane fizice, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective iar veniturile din prestarea acestor activitati sunt definite ca fiind veniturile obtinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective.
Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI