email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul decont special de TVA

rectificaredecontspecialtva

 

Noutate: S-a modificat formularul privind decontul special de TVA. Noul formular se utilizeaza incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii ianuarie 2010. Care sunt persoanele obligate sa depuna decontul special de TVA? Care sunt termenele de depunere a decontului special de TVA? Care sunt modalitatile de depunere la Fisc a decontului special de TVA? Cum se rectifica decontul special de TVA?

Andrei Savescu va recomanda: Taxe si Impozite Actual
Newsletter cu solutii eficiente pentru cele mai presante probleme fiscale
....Detalii Aici

1. Contribuabilii care au obligatia sa depuna decontul special de TVA

Decontul special de TVA nu se completeaza de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conformart. 153 din Codul fiscal, deoarece pentru operatiunile efectuate, acestea au obligatia de a depune decontul de TVA.

Sectiunea 1 „Achizitii intracomunitare de bunuri taxabile – altele decatmijloacele de transport noi si produsele accizabile

“Se completeaza numai de catre persoanele inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal. In aceasta categorie se cuprind:

- persoanele impozabile care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila si persoanele impozabile supuse regimului special de scutire pentru intreprinderile mici care sunt inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal;
- persoanele juridice neimpozabile, care sunt inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal.


Aceste persoane declara achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile, altele decat achizitiile intracomunitare demijloace de transport noi sau de produse accizabile, precum si achizitiile efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare pentru care sunt obligate la plata taxei, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv sumele inscrise in facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitii intracomunitare de bunuri.

Sectiunea 2 „Achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi“

Se completeaza de catre orice persoana indiferent daca este sau nu este inregistrata conform art. 1531 din Codul fiscal, care efectueaza achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitiile intracomunitare de bunuri.

Andrei Savescu va recomanda: Taxe si Impozite Actual
Newsletter cu solutii eficiente pentru cele mai presante probleme fiscale
....Detalii Aici

Sectiunea 3 „Achizitii intracomunitare de produse accizabile“

Se completeaza de catre persoanele juridice neimpozabile, indiferent daca sunt sau nu sunt inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal, care efectueaza achizitii
intracomunitare de produse accizabile, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitiile intracomunitare de bunuri.

Sectiunea 4 „Operatiuni prevazute la art. 150 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal“

Se completeaza de catre:

- persoanele impozabile obligate la plata taxei, indiferent daca sunt sau nu sunt inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal, si persoanele juridice neimpozabile care sunt inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal, care sunt beneficiare ale serviciilor care au locul prestarii in Romania si care sunt furnizate de catre persoane impozabile care nu sunt stabilite pe teritoriul Romaniei sau nu sunt considerate a fi stabilite pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei, chiar daca sunt inregistrate in Romania in scopuri de TVA;

- persoanele obligate la plata taxei, care sunt inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal, carora li se livreaza gaze naturale sau energie electrica, daca aceste livrari sunt realizate de persoane impozabile care nu sunt stabilite in Romania sau nu sunt considerate a fi stabilite pentru respectivele livrari de bunuri pe teritoriul Romaniei chiar daca sunt inregistrate in scopuri de TVA in Romania;

- persoanele obligate la plata taxei, indiferent daca sunt sau nu sunt inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal, si din cauza carora bunurile ies din regimurile sau situatiile prevazute la art. 144 alin. (1) lit. a) si d) din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care are loc un import de bunuri sau o achizitie intracomunitara de bunuri;

- persoanele obligate la plata taxei, indiferent daca sunt sau nu sunt inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal, si care sunt beneficiare ale unor livrari de bunuri/ prestari  de servicii care au loc in Romania, in cazul in care livrarile de bunuri/prestarile de servicii sunt realizate de persoane impozabile care nu sunt stabilite in Romania sau nu sunt considerate a fi stabilite pentru respectivele livrari de bunuri/prestari de servicii pe teritoriul Romaniei si care nu sunt inregistrate in Romania in scopuri de TVA.

Sectiunea 4.1 „Achizitii de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal“

Se completeaza de catre persoanele impozabile obligate la plata taxei, indiferent daca sunt sau nu sunt inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal, si de catre persoanele juridice neimpozabile care sunt inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal, care sunt beneficiare ale serviciilor care au locul prestarii in Romania si care sunt furnizate de catre persoane impozabile care nu sunt stabilite pe teritoriul Romaniei, dar care sunt stabilite in Comunitate, chiar daca sunt inregistrate in Romania in scopuri de TVA.

2. Termenele de depunere a decontului special de TVA

Decontul special de TVA se depune la organul fiscal in a carui evidenta este inregistrat contribuabilul.

ATENTIE

Decontul special de TVA se depune numai pentru perioadele in care ia nastere exigibilitatea taxei.

Andrei Savescu va recomanda: Taxe si Impozite Actual
Newsletter cu solutii eficiente pentru cele mai presante probleme fiscale
....Detalii Aici

Pentru a evita orice neconcordanta intre livrarile intracomunitare de bunuri, scutite de TVA in statul membru de origine, si achizitiile intracomunitare, evidentiate in decontul
special de TVA si in declaratia recapitulativa pentru achizitii intracomunitare, in statul membru de destinatie, momentul exigibilitatii taxei intervine:

- in a cincisprezecea zi a lunii urma toare celei in care a avut loc faptul generator, respectiv livrarea;
sau
- daca a fost emisa o factura pentru livrarea respectiva catre persoana care cumpara bunurile, inclusiv in cazul facturilor pentru incasarea de avansuri partiale, inainte de data de 15 a lunii urmatoare lunii in care a intervenit faptul generator, respectiv livrarea, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii acestei facturi atat pentru livrarile intracomunitare, cat si pentru achizitiile intracomunitare.

Formularul se depune dupa cum urmeaza:
a) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunilor;
b) inainte de inmatricularea in Romania a unui mijloc de transport nou, dar nu mai tarziu de data de 25 a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de mijloace de transport noi. Daca in aceeasi luna persoana impozabila efectueaza mai multe achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi, aceasta poate depune mai multe deconturi speciale de taxa pentru aceeasi luna, fara a bifa casuta „Declaratie rectificativa“.

3. Modalitatea de depunere a decontului special de TVA

Decontul special de TVA se depune, in format electronic, astfel:

- la registratura organului fiscal competent;
- la posta, prin scrisoare recomandata;
- prin completare pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Formatul electronic depus pe suport electronic va fi insotit de formularul editat cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat conform legii.

Acesta se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Fisc si se transmite organului competent pe suport electronic.Programul de asistenta poate fi descarcat de pe serverul de web al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro Contribuabilii care detin certificat digital pot depune formularul prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

4. Rectificarea decontului special de TVA

Declaratia depusa initial se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunza toare de pe formular.

Andrei Savescu va recomanda: Taxe si Impozite Actual
Newsletter cu solutii eficiente pentru cele mai presante probleme fiscale
....Detalii Aici

ATENTIE: Rectificarea nu este posibila pentru perioade fiscale care au fost supuse inspectiei fiscale sau pentru care este in curs de derulare o inspectie fiscala.

Acte normative aplicabile: Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 75/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (301) „Decont special de taxa pe valoarea adaugata“

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
rectificaredecontspecialtva


Data aparitiei: 15 Martie 2010

Votati articolul "Noul decont special de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X