In analiza de mai jos, in situatia in care trebuie stornata o factura din 2015 care a avut TVA 24% in 2016, vom vedea ce cota de TVA se va inscrie pe factura de stornare.
In opinia specialistului, veti inscrie cota de TVA 24%. Retineti, de asemenea, ca la art. art. 291 alin. (4) - (6) din Codul fiscal, se prevede ca:
"(4) Cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 282 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei.
(5) In cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare, cota aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia situatiilor in care este emisa o factura sau este incasat un avans, inainte de data livrarii/prestarii, pentru care se aplica cota in vigoare la data la care a fost emisa factura ori la data la care a fost incasat avansul.
(6) In cazul schimbarii cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cota in vigoare la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii, pentru cazurile prevazute la art. 282 alin. (2), precum si in situatia prevazuta la alin. (5)."
Asadar, pentru factura de avans, furnizorul trebuia sa storneze factura cu cota de TVA 24% si pentru livrarea bunurilor/prestarii serviciilor in anul 2016 sa emita o factura cu TVA 20%.
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari Registrul de Evidenta Fiscala PFA Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Raspuns oferit pentru