MFP a publicat in data de 27 august, in dezbatere publica, un proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Promovarea acestui act normativ este determinata de necesitatea transpunerii in legislatia nationala in domeniul TVA, pana la 31 decembrie 2018, a prevederilor a doua directive ale Consiliului Uniunii Europene in domeniul TVA, respectiv ale Directivei (UE) 2016/1065 a Consiliului din 27 iunie 2016 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste tratamentul aplicat cupoanelor valorice si ale art. 1 din Directiva (UE) 2017/2455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 de modificare a Directivei 2006/112/EC si a Directivei 2009/132/CE in ceea ce priveste anumite obligatii privind taxa pe valoarea adaugata pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta.
In prezent nu exista reguli unitare la nivelul statelor membre cu privire la regimul TVA aplicabil cupoanelor valorice, intrucat Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA nu contine prevederi in acest sens. In Romania exista prevederi cu privire la impozitarea operatiunilor pentru care se utilizeaza cupoane valorice in normele metodologice de aplicare a Titlului VII din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste reguli au fost implementate in baza jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene in domeniu.
In ceea ce priveste serviciile electronice, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune, efectuate catre persoane neimpozabile din alte state membre UE, locul prestarii este in prezent la beneficiar, indiferent de volumul serviciilor prestate de prestator in Uniunea Europeana.
Totodata, in prezent persoanele impozabile nestabilite in Uniunea Europeana nu pot aplica regimul special pentru servicii electronice, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune, daca sunt inregistrate in scopuri de TVA in UE.
Proiectul transpune prevederile a doua directive ale Consiliului Uniunii Europene in domeniul TVA, respectiv:
• Directiva (UE) 2016/1065 a Consiliului din 27 iunie 2016 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste tratamentul aplicat cupoanelor valorice;
• art. 1 din Directiva (UE) 2017/2455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 de modificare a Directivei 2006/112/EC si a Directivei 2009/132/CE in ceea ce priveste anumite obligatii privind taxa pe valoarea adaugata pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta.
In vederea transpunerii prevederilor Directivei (UE) 2016/1065 a Consiliului din 27 iunie 2016 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste tratamentul aplicat cupoanelor valorice, sunt stabilite reguli specifice cu privire la tratamentul TVA aplicat cupoanelor valorice care vizeaza:
• definirea cupoanele valorice si clasificarea acestora in cupoane valorice cu utilizare unica si cupoane valorice cu utilizari multiple;
• stabilirea faptului generator al TVA si a regimului TVA aplicabil in cazul celor doua categorii de cupoane valorice. Astfel, in cazul cupoanelor cu utilizare unica, se colecteaza TVA la momentul transferului cupoanelor, iar in cazul cupoanelor cu utilizari multiple, se colecteaza TVA la livrarea bunurilor sau la prestarea serviciilor la care se refera cuponul valoric.
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In vederea transpunerii prevederilor art. 1 din Directiva (UE) 2017/2455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 de modificare a Directivei 2006/112/EC si a Directivei 2009/132/CE in ceea ce priveste anumite obligatii privind taxa pe valoarea adaugata pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta, se propun urmatoarele:
- modificarea locului prestarii pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune, efectuate catre persoane neimpozabile din alte state membre UE, sub plafonul de 10.000 euro;
- aplicarea regulilor de facturare din statul membru in care este stabilit prestatorul, pentru serviciile pentru care se aplica;
- regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune;
- instituirea posibilitatii persoanelor impozabile care nu sunt stabilite in Comunitate, dar care sunt inregistrate in scopuri de TVA in Comunitate pentru alte operatiuni, de a aplica regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau de televiziune.
Pentru prestarile de servicii electronice, de telecomunicatii, televiziune si radiodifuziune, efectuate catre persoane neimpozabile din alte state membre UE, sub plafonul de 10.000 euro, locul prestarii va fi in statul in care este stabilit prestatorul, cu posibilitatea ca prestatorul sa opteze de la inceput ca prestarile sale sa fie impozitate in statul membru in care este stabilit beneficiarul.
Pentru prestarile de servicii care depasesc acest plafon se vor aplica aceleasi reguli ca si in prezent, respectiv se vor impozita in statul membru in care este stabilit beneficiarul.