In situatia in care o factura de achizitie bunuri se primeste cu trei luni intarziere de la data emiterii, cu ce data se va declara in declaratia 394? Specialistul nostru lamureste in continuare cum se face dovada primirii cu intarziere a facturilor emise astfel.
Factura de achizitie cu intarziere - D394: raspunsul specialistului
Pentru a face dovada primirii cu intarziere a facturilor emise in luna iulie 2020, dar primite in data de 27.10.2020, dupa depunerea decontului de TVA cod 300 si a declaratiilor informative cod 394 aferent celor 3 perioade fiscale care au trecut (iulie, august si septembrie 2020), documentele respective trebuie sa fie:
- inregistrate la registratura societatii la data primirii acestora, respectiv la data de 27.10.2020 astfel incat inregistrarea cu intarziere in evidenta fiscala si contabila sa nu fie considerata o omisiune de inregistrare in perioada in care factura a fost emisa/primita. Daca facturile au fost primite in format electronic, se listeaza textul mesajului primit la factura transmisa de catre emitent;
- insotita de plicul primit prin posta, daca este cazul sau de dovada primirii prin semnatura, daca acestea au fost inmanate cumparatorului/beneficiarului.
Totusi, avand in vedere ca data faptului generator (livrarea bunurilor) si a exigibilitatii TVA (data emiterii facturii este in iulie 2020), bunurile primite, receptionate trebuie inregistrate dpdv contabil in luna iulie 2020, in contul de stocuri aferent, de exemplu, prin formula contabila:
371 = 408
"Marfuri" "Furnizori - facturi nesosite"
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Examen Consultant Fiscal 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
concomitent cu suma TVA deductibila neexigibila
4428 FF = 408
"TVA deductibila "Furnizori - facturi nesosite"
neexigibila"
(analitic marfuri fara facturi = FF)
In ceea ce priveste declaratia informativa 394, valoarea facturilor emise in luna iulie 2020, dar primite in octombrie 2020, se raporteaza in luna octombrie 2020 conform prevederilor O.P.A.N.A.F. nr. 3769 din 23 decembrie 2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, din anexa 2 "INSTRUCTIUNI de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA", cod MFP 14.13.01.02/f" punctul 1, lit. b) "Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA, .…".
Asa cum se poate constata, raportarea se efectueaza in perioada fiscala in care fiecare factura a fost primita, fara a se efectua pentru perioada in care factura respectiva a fost emisa. Acest aspect rezulta si din GHID DE COMPLETARE A DECLARATIEI INFORMATIVE 394, emis de catre M.F.P., la pag. 7. De asemenea, la pag. 9 se face diferenta dintre omisiune/eroare pentru care se depune o declaratie rectificativa si o factura primita cu intarziere pentru care nu se depune o declaratie rectificativa deoarece raportarea trebuie efectuata in luna primirii acesteia "In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial. Nu vor face obiectul redepunerii declaratiei, facturile primite de persoana impozabila in alta perioada de raportare fata de data emiterii acestora de catre furnizori. "
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.