email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Factura de achizitie bunuri primita cu intarziere. Cum se va completa Declaratia 394?

Factura de achizitie bunuri primita cu intarziere. Cum se va completa Declaratia 394?
declaratia 394facturatvafurnizori

In situatia in care o factura de achizitie bunuri se primeste cu trei luni intarziere de la data emiterii, cu ce data se va declara in declaratia 394? Specialistul nostru lamureste in continuare cum se face dovada primirii cu intarziere a facturilor emise astfel.
 

Factura de achizitie cu intarziere - D394: raspunsul specialistului

Pentru a  face  dovada primirii cu intarziere a facturilor emise in luna iulie  2020, dar primite in data de 27.10.2020, dupa depunerea decontului de TVA cod 300 si a declaratiilor informative cod 394 aferent celor 3 perioade fiscale care au trecut (iulie, august si septembrie 2020), documentele respective trebuie sa fie:

- inregistrate la registratura societatii la data primirii acestora, respectiv la data de 27.10.2020 astfel incat  inregistrarea cu intarziere in evidenta fiscala si contabila sa nu fie considerata o omisiune de inregistrare in perioada in care factura a fost  emisa/primita. Daca facturile au fost primite in format electronic, se listeaza textul mesajului primit la factura transmisa de catre emitent;

- insotita de plicul primit prin  posta, daca este cazul sau de dovada primirii prin semnatura, daca acestea au fost inmanate cumparatorului/beneficiarului. 

Totusi, avand in vedere ca data faptului generator (livrarea bunurilor) si a exigibilitatii TVA (data emiterii facturii este in iulie 2020), bunurile  primite, receptionate  trebuie inregistrate dpdv contabil in luna iulie 2020, in contul de stocuri aferent, de exemplu, prin formula contabila: 
371                                           =  408
"Marfuri"                                      "Furnizori - facturi nesosite"
                    


concomitent cu suma TVA deductibila neexigibila
4428  FF                                  = 408                                                     
"TVA deductibila                      "Furnizori - facturi nesosite"
neexigibila"
(analitic marfuri fara facturi = FF)
 
In ceea ce priveste declaratia informativa 394, valoarea facturilor emise in luna iulie 2020, dar primite in octombrie 2020, se raporteaza in luna octombrie 2020 conform  prevederilor O.P.A.N.A.F.  nr. 3769  din 23 decembrie 2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA,  din anexa 2  "INSTRUCTIUNI de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA", cod MFP 14.13.01.02/f"  punctul 1, lit. b) "Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA, .…".

Asa cum se poate constata, raportarea se efectueaza in perioada fiscala in care fiecare factura a fost primita, fara a se efectua pentru perioada in care factura respectiva a fost emisa. Acest aspect rezulta si din  GHID DE COMPLETARE A DECLARATIEI INFORMATIVE 394, emis de catre M.F.P., la pag.  7. De asemenea,  la pag. 9 se face diferenta dintre omisiune/eroare pentru care se depune o declaratie rectificativa si o factura primita cu intarziere pentru care nu se depune o declaratie rectificativa deoarece raportarea trebuie efectuata in luna primirii acesteia "In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni/erori in datele declarate, aceasta trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata cu operatiunile care necesita modificarea si/sau operatiunile care nu au fost declarate, declaratie care inlocuieste declaratia informativa depusa initial. Nu vor face obiectul redepunerii declaratiei, facturile primite de persoana impozabila in alta perioada de raportare fata de data emiterii acestora de catre furnizori. "

 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 394facturatvafurnizori


Data aparitiei: 28 Octombrie 2020
Ultima actualizare: 30 Noiembrie 2020

Votati articolul "Factura de achizitie bunuri primita cu intarziere. Cum se va completa Declaratia 394?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X