Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Monografii contabile

Monografie contabila: transportul intracomunitar de bunuri

Data actualizarii: 28 Aprilie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
monografietransportintracomunitar

 

Monografie contabila privind transportul intracomunitar de bunuri (casa de expeditii)

Transportul intracomunitar de bunuri este reglementat de art. 133, alin. (5), lit. c), din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si pct. 15 din normele date in aplicarea acestui articol, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin transport intracomunitar de bunuri se intelege orice transport de bunuri ale carui loc de plecare si loc de sosire sunt situate pe teritoriile a doua state membre diferite. Loc de plecare inseamna locul unde incepe efectiv transportul de bunuri, indiferent de distantele parcurse pentru a ajunge la locul unde se gasesc bunurile, iar loc de sosire inseamna locul unde se incheie efectiv transportul de bunuri.

Locul de prestare a serviciilor de transport intracomunitar sau a serviciilor conexe, din punct de vedere al TVA, se considera a fi:

· locul de plecare a unui transport intracomunitar de bunuri;

Prin exceptie, in cazul in care serviciul de transport este prestat unui client care, pentru prestarea respectiva, furnizeaza un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului, se considera ca transportul are loc in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA;

· locul in care se presteaza serviciile, in cazul unei prestari de servicii constand in activitati accesorii transportului, cum sunt incarcarea, descarcarea, manipularea si servicii similare acestora;

Prin exceptie, in cazul in care astfel de servicii implica activitati accesorii unui transport intracomunitar de bunuri si sunt prestate pentru un client care furnizeaza pentru prestatia respectiva un cod de inregistrare in scopuri de TVA, valabil atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel in care se presteaza efectiv serviciile, se considera ca prestarea are loc in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA;

· in statul membru de plecare a transportului, pentru serviciile de intermediere prestate in legatura cu un transport intracomunitar de bunuri de catre intermediarii care actioneaza in numele si in contul altor persoane;

Prin exceptie, in cazul in care clientul furnizeaza pentru aceste servicii un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului, se considera ca prestarea are loc in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA;

Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru serviciile constand in activitati accesorii transportului, precum incarcarea, descarcarea, manipularea si servicii similare acestora, servicii constand in lucrari asupra bunurilor mobile corporale si evaluari ale bunurilor mobile corporale, servicii de transport de bunuri efectuate in Romania, cand aceste servicii sunt prestate catre o persoana impozabila nestabilita pe teritoriul Comunitatii, locul prestarii se considera a fi in Romania daca utilizarea si exploatarea efectiva a serviciilor au loc in Romania.

· locul in care se presteaza serviciile accesorii, pentru serviciile de intermediere prestate in legatura cu serviciile accesorii transportului intracomunitar de bunuri de catre intermediarii care actioneaza in numele si in contul altor persoane.

Incepand cu anul 2010, serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133, alin. (2), din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Comunitatii, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa conform prevederilor art. 1564 din Codul fiscal , daca nu beneficiaza de o scutire de taxa.

Persoanele impozabile care presteaza astfel de servicii si care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare in scopuri de TVA prevazute la art. 153 si 1531 din Codul fiscal.

CAZ 1

O societate de transport „A”, persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA si stabilita in Romania, presteaza servicii de transport intracomunitar la comanda unei firme „B” producatoare de bunuri, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si stabilita in Romania. Transportul bunurilor se efectueaza din Romania intr-un stat membru al Uniunii Europene.

Solutie

Se aplica prevederile art. 133, alin. (2), din Codul fiscal. In aceasta situatie, locul de plecare fiind in Romania, iar locul de sosire in alt stat membru, locul taxarii cu TVA a transportului intracomunitar este in Romania. Persoana aplicata la plata TVA este transportatorul „A”, conform art. 150, alin. (1), lit. a), aceasta avand obligatia sa emita societatii B factura cu TVA.

Nu exista scutire in acest caz, intrucat ar trebui ca societatea de transport „A” sa primeasca de la clientul sau „B” un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului (respectiv altul decat din Romania).

Aceeasi solutie se aplica si in cazul in care prestarea serviciului de transport ar fi fost efectuata de societatea „A” pentru o casa de expeditii, persoana impozabila inregistrata in scopul de TVA si stabilita in Romania.

Nota contabila:

4111 = %

„Clienti”

704

„Venituri din lucrari executate si servicii prestate”

4427

„TVA colectata”

CAZ 2

O societate de transport „A”, persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA si stabilita in Romania, presteaza servicii de transport intracomunitar la comanda unei societati „B” (de exemplu o casa de expeditii), persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si stabilita intr-un stat membru al Uniunii Europene. Transportul bunurilor se efectueaza din Romania intr-un stat membru al Uniunii Europene.

Clientul „B” comunica transportatorului „A” codul sau de inregistrare in scopuri de TVA din statul membru de sosire a bunurilor.

Solutie

Se aplica prevederile art. 133, alin. (2), din Codul fiscal, locul taxarii cu TVA fiind locul de plecare a transportului intracomunitar de bunuri, respectiv Romania. In situatia in care societatea „B” furnizeaza un.....CONTINUAREA CLICK AICI REVISTA DE MONOGRAFII CONTABILE 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X