Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Precizari CECCAR - OG 30 privind Codul Fiscal - Scutirea de penalitati pentru firmele cu datorii

Data actualizarii: 03 Octombrie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
penalitatidobanzicodul fiscal
Firmele cu datorii care isi vor plati obligatiile fiscale pana la 31 decembrie 2011 vor fi scutite de la plata penalitatilor de intarziere, potrivit OG nr. 30/2011 privind modificarea si completarea Codului fiscal, publicat in Monitorul Oficial din 2 septembrie 2011.
 
Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) a adus o serie de precizari privind conditiile in care se aplica masurile financiar-fiscale privind anularea sau reducerea penalitatilor pentru firmele cu datorii.
 
Ordonanta privind anularea sau reducerea penalitatilor de intarziere se aplica din 5 septembrie
 
CECCAR: OG nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 627 din  2 septembrie 2011. Prevederile au intrat in vigoare in trei zile de la publicare, respectiv in data de 5 septembrie 2011.
 
Ce firme vor beneficia de scutirea sa reducerea de penalitati
 
CECCAR: Scutirea de penalitati se aplica tuturor societatilor care isi sting obligatiile principale si dobanzile aferente catre bugetul statului pana la data de 31 decembrie 2011, respectiv reducerea penalitatilor cu 50%, daca obligatiile principale si dobanzile aferente vor fi achitate pana la data de 30 iunie 2012.
 
In ce conditii se acorda scutirea sau reducerea de penalitati
 
CECCAR: Pentru obligatiile fiscale restante la 31 august 2011, se anuleaza sau se reduc penalitatile de intarziere.
 
Doar penalitatile de intarziere se anuleaza sau se reduc. Dobanzile nu!
 
CECCAR: Majorarile de intarziere cuprind dobanzile si/sau penalitatile de intarziere. Doar penalitatile de intarziere se anuleaza sau se reduc. Obligatiile principale si dobanzile aferente acestora se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 31 decembrie 2011, respectiv 30 iunie 2012.
 
Modul de calcul al dobanzilor si penalitatilor de intarziere:
 
    Art. 120
    Dobanzi
 
(1) Dobanzile se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
 
(2) Pentru diferentele suplimentare de creante fiscale rezultate din corectarea declaratiilor sau modificarea unei decizii de impunere, dobanzile se datoreaza incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei creantei fiscale pentru care s-a stabilit diferenta si pana la data stingerii acesteia inclusiv.
 
(3) in situatia in care diferentele rezultate din corectarea declaratiilor sau modificarea unei decizii de impunere sunt negative in raport cu sumele stabilite initial, se datoreaza dobanzi pentru suma datorata dupa corectare ori modificare, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii acesteia inclusiv.
 
(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), se datoreaza dobanzi dupa cum urmeaza:
a) pentru impozitele, taxele si contributiile stinse prin executare silita, pana la data intocmirii procesului-verbal de distribuire inclusiv. in cazul platii pretului in rate, dobanzile se calculeaza pana la data intocmirii procesului-verbal de distribuire a avansului. Pentru suma ramasa de plata, dobanzile sunt datorate de catre cumparator;
b) pentru impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetului general consolidat de catre debitorul declarat insolvabil care nu are venituri si bunuri urmaribile, pana la data trecerii in evidenta separata, potrivit prevederilor art. 176.
 
(5) Modul de calcul al dobanzilor aferente sumelor reprezentand eventuale diferente intre impozitul pe profit platit la data de 25 ianuarie a anului urmator celui de impunere si impozitul pe profit datorat conform declaratiei de impunere intocmite pe baza situatiei financiare anuale va fi reglementat prin norme metodologice aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 
(6) Pentru obligatiile fiscale neachitate la termenul de plata, reprezentand impozitul pe venit, se datoreaza dobanzi dupa cum urmeaza:
a) pentru anul fiscal de impunere, dobanzile pentru platile anticipate stabilite de organul fiscal prin decizii de plati anticipate se calculeaza pana la data platii debitului sau, dupa caz, pana la data de 31 decembrie;
b) dobanzile pentru sumele neachitate in anul de impunere, potrivit lit. a), se calculeaza incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator pana la data stingerii acestora inclusiv;
c) in cazul in care impozitul pe venit stabilit prin decizia de impunere anuala este mai mic decat cel stabilit prin deciziile de plati anticipate, dobanzile se recalculeaza, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui de impunere, la soldul neachitat in raport cu impozitul anual stabilit prin decizia de impunere anuala, urmand a se face regularizarea dobanzilor in mod corespunzator.
 
(7) Nivelul dobanzii este de 0,04% pentru fiecare zi de intarziere si poate fi modificat prin legile bugetare anuale.  
 
    Art. 120^1
    Penalitati de intarziere
 
(1) Plata cu intarziere a obligatiilor fiscale se sanctioneaza cu o penalitate de intarziere datorata pentru neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale principale.
 
(2) Nivelul penalitatii de intarziere se stabileste astfel:
a) daca stingerea se realizeaza in primele 30 de zile de la scadenta, nu se datoreaza si nu se calculeaza penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse;
b) daca stingerea se realizeaza in urmatoarele 60 de zile, nivelul penalitatii de intarziere este de 5% din obligatiile fiscale principale stinse;
c) dupa implinirea termenului prevazut la lit. b), nivelul penalitatii de intarziere este de 15% din obligatiile fiscale principale ramase nestinse.   
 
(3) Penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.
 
Ordinea de stingere a datoriilor a fost si ea modificata
 
Prin OG nr. 29/2011 au fost modificate prevederile din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala cu referire la distribuirea sumelor din contul unic si ordinea stingerii datoriilor, in sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligatiilor principale in ordinea vechimii acestora si apoi a accesoriilor in ordinea vechimii acestora. Modificarile intra in vigoare  la data de 1 octombrie 2011.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X