email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ONG. Tratamentul rezervelor si rezultatului reportat

ONGOG 26/2000tratament rezerve





Intrebare:

Care va fi regimul de tratare a rezervelor si a rezultatului reportat in cadrul ONG-urilor pentru un astfel de organism care desfasoara si activitati economice?

Raspuns:

Reglementarea care guverneaza activitatea ONG-urilor este OG 26/2000, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceasta reglementare, nu se impun (asa cum pentru societati - entitati cu scop patrimonial - se prevede in L. 31/1990) nici constituirea de rezerve, nici modalitatea de utilizare a excedentului/profitului unui ONG.
 
Activitatea economica desfasurata de un ONG (reglementata de art 48 din OG 26/2000 ) are drept scop atragerea de noi fonduri in vederea realizarii scopului pentru care aceasta a fost constituita. Interesul asociatiei (ONG-ului) trebuie sa fie unul nepatrimonial, asa cum este prevazut la art. 1 din aceeasi ordonanta.
 
Reglementarile contabile aplicabile organizatiilor non-profit, aprobate prin OMFP 1969/2007 , cu modificarile si completarile ulterioare, fac, intr-adevar, referire la rezerve legale, insa constituirea acestora, asa cum am aratat anterior, nu este impusa de OG 26/2000.

ONG-urile pot constitui rezerve statutare sau alte rezerve conform hotaririi adunarii generale a sociatilor sau daca acest lucru este prevazut in actul lor constitutiv, fara a fi obligatoriu, insa. Acestea se pot utiliza, ulterior, pentru majorarea capitatului sau acoperirea deficitului / pierderii reportate.

Excedentul / profitul ramine nerepartizat (in contul 117101 sau 1172 - dupa provienta: din activitati fara scop patrimonial sau economice) sau poate fi utilizat pentru majorarea capitalului, pentru acoperirea deficitului / pierderii anterioare, pentru constituirea de alte rezerve sau rezerve statutare, conform hotaririi adunarii generale a asociatilor sau conform actului constitutiv.
Mentionam ca un ONG, desi desfasoara activitati economice, care, asa cum am aratat mai sus, sint pentru obtinerea de fonduri suplimentare in vederea sustinerii activitatii non-profit, nu poate distribui dividende din profit asociatilor sai.
 
Din punct de vedere fiscal, pentru activitatea economica, daca rezulta impozit pe profit de plata, se poate constitui rezerva legala, deductibila fiscal la calculul impozitului pe profit pentru acel exercitiu financiar, in cuantumul stabilit la art. 22 alin. (1) din codul fiscal : "5% aplicata asupra profitului contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pina ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu, dupa caz, potrivit legilor de organizare si funcţionare. "

Inregistrarea acesteia in contabilitate se face astfel, la final de an:
129 = 1061

La inceputul anului urmator, se inchide contul de profit din activitati economice:
1212 = 129
si 1212 = 1172 cu diferenta dintre soldul contului 1212 la final de an si suma din 129, in cazul in care nu se face nici o repartizare din profit.
(conform art. 191 din reglementarile contabile).


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ONGOG 26/2000tratament rezerve


Data aparitiei: 09 Februarie 2012

Votati articolul "ONG. Tratamentul rezervelor si rezultatului reportat":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X