Legea 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului a adus modificari semnificative Ordonantei Guvernului OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial 589 din 18.07.2019.
Cititi si: Companiile din Romania sunt nevoite sa isi scoata proprietarii la vedere
Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov a realizat un tabel comparativ cu modificarile si completarile aduse Ordonantei Guvernului 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii prin Legea 129/2019.
Consultati tabelul complet AICI. >>>
Va prezentam mai jos cateva dintre principalele modificari:
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Forma OG 26/2000 in vigoare INAINTE de modificarile aduse de Legea 129/2019
ART. 6
(1) In vederea dobandirii personalitatii juridice, membrii asociati incheie actul constitutiv si statutul asociatiei, in forma autentica sau atestata de avocat.
(2) Actul constitutiv cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute:
a) datele de identificare a membrilor asociati: numele sau denumirea si, dupa caz, domiciliul sau sediul acestora; ........................
c) denumirea asociatiei;
Forma OG 26/2000 in vigoare DUPA modificarile aduse de Legea 129/2019 prin art. 53
1. La articolul 6 alineatul (2), literele a) si c) se modifica:
"a) datele de identificare ale membrilor asociati: numele, prenumele, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate pentru persoanele fizice, denumirea si codul de identificare fiscala ale persoanei juridice asociate si, dupa caz, domiciliul sau resedinta ori adresa sediului social; .....................................................................
c) denumirea asociatiei: denumirea va contine in mod obligatoriu cuvantul "asociatie". Denumirea exprimata intr-o limba straina va cuprinde si traducerea in limba romana."
2. La articolul 6, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4): "
(4) In cazul in care din asociatie fac parte persoane ale caror nume sau ale caror denumiri sunt redactate intr-o alta grafie decat cea latina, numele sau denumirile sunt transliterate in grafia latina, conform actelor de identitate, respectiv actelor de infiintare emise de autoritatile statului de apartenenta ori statului roman si sunt folosite in forma astfel transliterata ori de cate ori aceste persoane sunt prevazute in documentele oficiale ale asociatiei."
Forma OG 26/2000 in vigoare INAINTE de modificarile aduse de Legea 129/2019
ART. 13
................................................
(4) In vederea inscrierii filialei, reprezentantul asociatiei va depune cererea de inscriere, impreuna cu hotararea de constituire a filialei, statutul, actul constitutiv, actele doveditoare ale sediului si patrimoniului initial ale acesteia, la judecatoria in a carei circumscriptie urmeaza sa-si aiba sediul filiala. Dispozitiile art. 6 si ale art. 9 - 12 sunt aplicabile in mod corespunzator.
Forma OG 26/2000 in vigoare DUPA modificarile aduse de Legea 129/2019 prin art. 53
5. La articolul 13, alineatul (4) se modifica:
"(4) In vederea inscrierii filialei, reprezentantul asociatiei depune la judecatoria in a carei circumscriptie urmeaza sa isi aiba sediul filiala cererea de inscriere, impreuna cu hotararea de constituire a filialei, statutul, actul constitutiv, actele doveditoare ale sediului si patrimoniului initial ale acesteia, precum si copii certificate pentru conformitate cu originalul ale actelor doveditoare ale identitatii membrilor filialei. Dispozitiile art. 6, art. 7 alin. (2^1) si ale art. 9 - 12 sunt aplicabile in mod corespunzator."
6. La articolul 13^1, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1):
"(2^1) Sucursalele isi pot desfasura activitatea numai dupa inscrierea lor in Registrul asociatiilor si fundatiilor. Cererea de inscriere, insotita de hotararea adunarii generale, se va depune la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie isi are sediul asociatia, prevederile art. 8 - 12 aplicandu-se in mod corespunzator."
Forma OG 26/2000 in vigoare INAINTE de modificarile aduse de Legea 129/2019
ART. 27^2 In realizarea competentei sale cenzorul sau, dupa caz, comisia de cenzori: a) verifica modul in care este administrat patrimoniul asociatiei; .............................
Forma OG 26/2000 in vigoare DUPA modificarile aduse de Legea 129/2019 prin art. 53
12. La articolul 27^2, litera a) se modifica:
"a) verifica, cel putin o data pe an, modul in care este administrat patrimoniul asociatiei;".
13. Dupa articolul 27^2 se introduce un nou articol: "ART. 27^3 Asociatiile au obligatia de a pastra cel putin 5 ani registrele tranzactiilor efectuate."
"ART. 34^4
(1) Anual sau ori de cate ori intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, asociatia sau fundatia are obligatia de a comunica Ministerului Justitiei datele de identificare ale beneficiarului real, in vederea inregistrarii actualizarii evidentei privind beneficiarii reali ai asociatiilor si fundatiilor.
(2) In acest scop, consiliul director al asociatiei sau fundatiei imputerniceste o persoana fizica pentru a comunica, printr-o declaratie pe propria raspundere, incheiata in forma autentica, datele de identificare ale beneficiarului real.
(3) Declaratia anuala prevazuta la alin. (1) se comunica Ministerului Justitiei pana la data de 15 ianuarie.
(4) Daca intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaratia prevazuta la alin. (1) se depune in termen de 30 zile de la data la care aceasta a intervenit.
ART. 34^5
(1) Nerespectarea de catre o asociatie sau fundatie a obligatiei prevazute la art. 34^4 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 200 lei la 2.500 lei.
(2) Constatarea contraventiei prevazute la alin. (1) se face de Page 6 of 9 catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor prin agenti constatatori proprii.
(3) Contravenientul are obligatia ca in termen de 30 zile de la comunicarea procesului-verbal de constatare a contraventiei prevazute la alin. (1) sa comunice datele de identificare ale beneficiarului real.
(4) In procesul-verbal de constatare a contraventiei se inscrie o mentiune privind obligatia prevazuta la alin. (3).
(5) Procesul-verbal se comunica contravenientei, precum si Ministerului Justitiei in vederea inregistrarii in evidenta privind beneficiarii reali ai asociatiilor si fundatiilor.
(6) Necomunicarea de catre o asociatie sau fundatie a datelor de identificare ale beneficiarului real, in vederea inregistrarii actualizarii evidentei privind beneficiarii reali ai asociatiilor si fundatiilor, daca aceasta a fost anterior sanctionata pentru nerespectarea dispozitiilor prevazute la art. 34^4, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 5.000 lei.
(7) Contravenientul sanctionat potrivit alin. (6) are obligatia ca in termen de 30 zile de la comunicarea procesului-verbal de constatare a contraventiei prevazute la alin. (6) sa comunice datele de identificare ale beneficiarului real.
(8) In procesul-verbal de constatare a contraventiei prevazute la alin. (6) se inscrie o mentiune privind obligatia prevazuta la alin. (7), precum si sanctiunea aplicabila in cazul necomunicarii datelor de identificare ale beneficiarului real, in termen de 30 zile de la momentul comunicarii acestuia, respectiv dizolvarea asociatiei sau fundatiei potrivit art. 56 alin. (1^1) sau, dupa caz, art. 59. Dispozitiile alin. (5) se aplica in mod corespunzator.
(9) Contraventiilor prevazute de prezenta ordonanta le sunt aplicabile prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare."
Legea 129/2019 – DE RETINUT!
ART. 63
In termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, asociatiile si fundatiile au obligatia completarii documentelor conform cerintelor prevazute la art. 6, 7, 16 si 17 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, prevederile art. 7 aplicandu-se in mod corespunzator. La expirarea termenului, asociatiile si fundatiile care nu s-au conformat obligatiei se dizolva, prin hotarare judecatoreasca, la cererea Ministerului Public sau a oricarei alte persoane interesate, in conditiile prevazute in Ordonanta Guvernului nr. 26/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege.
ART. 64 In termen de 120 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi se operationalizeaza registrele beneficiarilor reali prevazute de prezenta lege.
Mai multe informatii despre Legea pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor aici. >>>