In cazul urmator, doua asociatii non-profit organizeaza un eveniment pentru care unul dintre asociati obtine finantare din strainatate. Se incheie un contract intre asociati prin care asociatia va plati unii participanti la eveniment (un ansamblu folcloric). Vom vedea insa cum poate fi incadrata aceasta activitate pentru a nu fi considerata activitate economica, obiectul fundatiei fiind predarea cursurilor de dans popular.
Vom vedea astfel daca exista contracte care se pot incheia intre mai multe asociatii non-profit atunci cand sunt organizate evenimente, insa finantarea e primita de catre o singura asociatie. De asemenea, vom vedea si care e modalitatea de decontare intre asociatii.
Potrivit prevederilor art. art. 46 alin (1) din OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, veniturile asociatiilor sau federatiilor provin din:
a) cotizatiile membrilor;
b) dobanzile si dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, in conditii legale;
c) dividendele societatilor reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, infiintate de asociatii sau de federatii;
d) venituri realizate din activitati economice directe;
e) donatii, sponsorizari sau legate;
f) resurse obtinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale;
g) alte venituri prevazute de lege.
Deasemenea potrivit prevederilor art. 35 alin (1) , doua sau mai multe asociatii sau fundatii se pot constitui in federatie.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Din punct de vedere fiscal , la art. 15 alin. (2) din Codul fiscal, sunt prevazute veniturile obtinute de catre organizatiile nonprofit care sunt scutite de impozit pe profit. Printre aceste venituri nu se regasesc cele mentionate de dvs.
Potrivit prevederilor alin. (3) ale aceluiasi articol organizatiile nonprofit, sunt scutite de la plata impozitului pe profit si pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, prevazuta la alin. (2).
Potrivit prevederilor pct.8 din Normele metodologice de aplicare organizatiile nonprofit care obtin venituri, altele decat cele mentionate la art. 15 alin. (2) din Codul fiscal, si depasesc limita prevazuta la alin. (3) platesc impozit pentru profitul corespunzator acestora. Determinarea profitului impozabil se face in conformitate cu prevederile de la cap. II, titlul II din Codul fiscal.
Caracterul "economic" al veniturilor rezulta din faptul ca asociatia presteaza servicii pe care le factureaza asociatiei ca orice alta societate si nu asigura realizarea prestarii de servicii din resursele proprii primite cu titlu gratuit (donatii, sponsorizari, contributii si alte sume de aceasta natura).
Astfel, chiar daca asociatia Y obtine venituri din desfasurarea unei activitati economice si pentru aceste venituri este scutita de impozitul pe profit daca se respecte conditiile mai sus mentionate.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro