email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Documentul justificativ al pierderilor tehnologice

OMFP 3512/2008impozit profitdocumente justificativepierderi tehnologice
Vom vedea, mai jos, in ce mod se poate demonstra faptul ca pierderile tehnologice sunt cuprinse in norma de consum proprie pentru a fi deduse la calculul impozitului pe profit si care sunt documentele necesare.

Raspuns:

Procesul tehnologic al preparatelor pe baza de carne presupune o serie de operatiuni preliminare cum sunt:

- verificarea calitatii materiei prime,

- prelucrarea preliminara care se realizeaza pentru fiecare tip de produs ce trebuie obtinut si in functie de starea termica (refrigerata, inghetata),

Decongelarea presupune scoaterea materiei prime din incaperea frigorifica si lasata intr-o camera rece (cu temperaturi ce difera in functie de tipul de carne).

-   se spala, se portioneaza, se pregateste pentru ambalat sau prelucrat.

Toate aceste operatii, pe faze de prelucrare sunt cuprinse in fisa tehnologica.
Fisa tehnologica este un document ce cuprinde informatii referitoare la denumirea produsului, caracteristicile acestuia, tipul animalului din care provine, operatiile tehnologice ce trebuie executate, utilajele care sunt folosite la prelucrare, pierderile care se inregistreaza in timpul prelucrarii, modul cum trebuie facut controlul de calitate etc.

Fisele tehnologice stau la baza obtinerii produselor finite, a calcularii costurilor, a stabilirii preturilor etc. Diferenta dintre cantitatea de carne scoasa din magazie si cantitatea de produs finit obtinut reprezinta pierderea tehnologica. Aceasta pierdere depinde de factorii de organizare ai societatii, de calificarea personalului, de complexitatea produselor ce trebuie obtinute etc.
Pierderile inregistrate in fisele tehnologice si realizate efectiv in procesul de prelucrare sunt cheltuieli deductibile deoarece ele sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile (sunt incluse in costuri).

Documentele care stau la baza inregistrarilor in evidenta contabila sunt cele reglementate de OMFP 3512/2008 , respectiv: factura, avizul de insotire al marfii, nota de receptie si constatare de diferente, bonul de predare, transfer, restituire, dupa caz si faza de productie, bonul de consum, fisa limita de consum, fisa de magazie etc. Orice alt formular pe care conducerea societatii il considera util poate fi utilizat pentru a evidentia existenta stocurilor, urmarirea miscarii acestora pe faze de productie, securitatea lor.

Pierderile normale inregistrate in fisele tehnologice, conform normativelor stabilite si aprobate de cadrele de specialitate din societate si acceptate de conducere, sunt verificate cu cele efectiv realizate (de catre compartimentul de costuri, post calcul sau indiferent ce nume are, dar care poate stabili diferentele) sunt cheltuieli deductibile. Fisele tehnologice stau la baza verificarilor tehnice, contabile si de gestiune. Nu este obligatoriu sa le prezentati organelor fiscale daca considerati ca acestea pot fi secrete de productie. Important este ca aceste pierderi sa fie recuperate prin pretul produselor finite vandute.  

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 3512/2008impozit profitdocumente justificativepierderi tehnologice


Data aparitiei: 10 Iulie 2012

Votati articolul "Documentul justificativ al pierderilor tehnologice":
Rating:

Nota: 3.56 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X