In analiza de mai jos, in anul 2011, o societatea care a fost platitoare impozit profit a dedus contravaluarea unei facturi de energie. In anul 2014 a primit retur pe aceasta factura, societatea fiind actualmente microintreprindere astfel ca se va constata cum se va gestiona situatia aferenta facturii.
Potrivit prevederilor Omfp nr. 3055/2009 corectarea erorilor contabile se efectueaza astfel:
- erorile aferente exercitiului curent se corecteaza pe seama contului de profit si pierdere, prin stornarea operatiunilor eronate si inregistrarea corecta a operatiunilor, in functie de posibilitatile programului informatic pe care societatea il detine (inregistrare in roso sau inregistrare inversa),
- erorile aferente exercitiului precedent se corecteaza pe seama rezultatului reportat sau a contului de profit si pierdere, in functie de semnificatia erorii contabile, semnificativa sau nesemnificativa.
Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii si nici ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare.
Din informatiile prezentate de d-voastra, in anul 2011 ati inregistrat factura de energie electrica prin
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
% = 401
628 "Furnizori"
"Alte cheltuieli cu
serviciile executate
de terti"
4426
"TVA deductibila"
Din punct de vedere fiscal ati dedus cheltuiala respectiva.
In anul 2014 repuneti aceasta inregistrare prin formula:
401 = 1174
"Furnizori" "Rezultatul reportat rezultat
din corectarea erorilor
contabile"
Din punct de vedere fiscal, conform prevederilor pct. 13 din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 44/2004, cheltuielile inregistrate eronat se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin.
Ca urmare se reface calculul privind impozitul pe profit pentru anul 2011 si se depune o declaratie rectificativa pentru acel exercitiu fiscal. Poate rezulta un impozit pe profit datorat in plus sau o diminuare a pierderii fiscale, dupa caz. In functie de situatie sunt aplicabile si prevederile Codului de procedura fiscala.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro