Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Documentul justificativ al pierderilor tehnologice

Data actualizarii: 10 Iulie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OMFP 3512/2008impozit profitdocumente justificativepierderi tehnologice
Vom vedea, mai jos, in ce mod se poate demonstra faptul ca pierderile tehnologice sunt cuprinse in norma de consum proprie pentru a fi deduse la calculul impozitului pe profit si care sunt documentele necesare.

Raspuns:

Procesul tehnologic al preparatelor pe baza de carne presupune o serie de operatiuni preliminare cum sunt:

- verificarea calitatii materiei prime,

- prelucrarea preliminara care se realizeaza pentru fiecare tip de produs ce trebuie obtinut si in functie de starea termica (refrigerata, inghetata),

Decongelarea presupune scoaterea materiei prime din incaperea frigorifica si lasata intr-o camera rece (cu temperaturi ce difera in functie de tipul de carne).

-   se spala, se portioneaza, se pregateste pentru ambalat sau prelucrat.

Toate aceste operatii, pe faze de prelucrare sunt cuprinse in fisa tehnologica.
Fisa tehnologica este un document ce cuprinde informatii referitoare la denumirea produsului, caracteristicile acestuia, tipul animalului din care provine, operatiile tehnologice ce trebuie executate, utilajele care sunt folosite la prelucrare, pierderile care se inregistreaza in timpul prelucrarii, modul cum trebuie facut controlul de calitate etc.

Fisele tehnologice stau la baza obtinerii produselor finite, a calcularii costurilor, a stabilirii preturilor etc. Diferenta dintre cantitatea de carne scoasa din magazie si cantitatea de produs finit obtinut reprezinta pierderea tehnologica. Aceasta pierdere depinde de factorii de organizare ai societatii, de calificarea personalului, de complexitatea produselor ce trebuie obtinute etc.
Pierderile inregistrate in fisele tehnologice si realizate efectiv in procesul de prelucrare sunt cheltuieli deductibile deoarece ele sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile (sunt incluse in costuri).

Documentele care stau la baza inregistrarilor in evidenta contabila sunt cele reglementate de OMFP 3512/2008 , respectiv: factura, avizul de insotire al marfii, nota de receptie si constatare de diferente, bonul de predare, transfer, restituire, dupa caz si faza de productie, bonul de consum, fisa limita de consum, fisa de magazie etc. Orice alt formular pe care conducerea societatii il considera util poate fi utilizat pentru a evidentia existenta stocurilor, urmarirea miscarii acestora pe faze de productie, securitatea lor.

Pierderile normale inregistrate in fisele tehnologice, conform normativelor stabilite si aprobate de cadrele de specialitate din societate si acceptate de conducere, sunt verificate cu cele efectiv realizate (de catre compartimentul de costuri, post calcul sau indiferent ce nume are, dar care poate stabili diferentele) sunt cheltuieli deductibile. Fisele tehnologice stau la baza verificarilor tehnice, contabile si de gestiune. Nu este obligatoriu sa le prezentati organelor fiscale daca considerati ca acestea pot fi secrete de productie. Important este ca aceste pierderi sa fie recuperate prin pretul produselor finite vandute.  

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X