Analizam mai jos cazul in care un mijloc fix amortizat complet (valoare contabila 0) este supus unor imbunatatiri care presupun noi achizitii. Cheltuiala se capitalizeaza pe acest mijloc fix, fiind o modernizare. Vom stabili pe ce perioada se va amortiza aceasta modernizare in conditiile in care mijlocul fix este amortizat complet.
Solutia consultantului:
Situatiei prezentate, din punct de vedere contabil ii sint aplicabile prevederile punctului 114 alin. (2) din Reglemenatarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009:
"(2) Daca o entitate recunoaste in valoarea contabila a unei imobilizari corporale costul unei inlocuiri partiale (inlocuirea unei componente), atunci ea scoate din evidenta valoarea contabila a partii inlocuite, cu amortizarea aferenta, daca dispune de informatiile necesare."
Din punct de vedere fiscal se aplica art. 24 alin. (15^2) din codul fiscal:

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
"(152) In cazul in care se inlocuiesc parti componente ale mijloacelor amortizabile/imobilizarilor necorporale dupa expirarea duratei normale de utilizare, pentru determinarea amortizarii fiscale se va stabili o noua durata normala de utilizare de catre o comisie tehnica sau un expert tehnic independent."
Asadar, daca din punct de vedere contabil nu avem nici o mentiune referitoare la amortizarea noului ansamablu si putem stabili o amotizare economica pe o durata de cel putin 1 an (pentru a respecta una din conditiile unei imobilizari corporale), din punct de vedere fiscal legea impune ca amortizarea noului ansamblu sa fie stabilita de o comisie tehnica, formata din specialisti IT din unitate, numita in baza unei decizii emisa in acest sens de conducatorului unitatii sau, in lipsa unor specialisti, de un expert (specialist) independent (de exemplu, o societate de IT). Acesta din urma, in baza contractului, va efectua expertiza, va stabili durata de amortizare, va intocmi un raport in acest sens si va emite o factura pentru serviciile sale.
Odata stabilita durata de amortizare (care este atit contabila, cit, mai ales, fiscala), se va intocmi proces verbal de punere in functiune pentru noul ansamblu, care cuprinde cele doua harduri noi, iar amortizarea se va calcula incepind cu luna urmatoare celei punerii in functiune pe aceasta durata, conform art. 24 alin. (11) litera a) din codul fiscal.
Modelul si instructiunile de completare ale procesului verbal de punere in functiune se regasesc in OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, sectiunea "Mijloace fixe".