In randurile urmatoare, analizam cazul unei societati-mama care vinde unei filiale un imobil, iar factura se emite cu TVA. Societatea filiala intocmeste decontul de TVA si cere rambursarea TVA dedus din aceasta operatiune (filiala neavand alte achizitii si nici livrari in aceasta perioada).
Vom stabili astfel daca pentru a i se restitui TVA, filiala trebuie sa faca dovada platii facturii de achizitie a imobilului si/sau trebuie sa faca dovada ca societatea mama a colectat si achitat TVA aferente acestei operatiuni catre bugetul de stat. Se mentioneaza ca niciuna dintre societati nu aplica sistemul de TVA la incasare.
In conformitate cu prevederile art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, sunt scutite de TVA livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol, se definesc urmatoarele:
- teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;
- constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant;
- livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii;
- o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata sau parte transformata a unei constructii, daca costul transformarii, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei sau a partii din constructie, astfel cum aceasta este stabilita printr-un raport de expertiza, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii;
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
In situatia in care livrarea imobilului constituie o operatiune scutita de TVA conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, societatea vanzatoare poate opta pentru taxarea operatiunii in conformitate cu prevederile art. 141 alin. (3). In acest sens, aceasta trebuie sa notifice organul fiscal competent prin depunerea notificarii prevazuta in anexa nr. 3 la normele metodologice date in aplicarea acestui articol si se exercita pentru bunurile imobile mentionate in notificare.
Depunerea cu intarziere a notificarii nu va conduce la anularea optiunii de taxare exercitate de vanzator si nici la anularea dreptului de deducere exercitat de beneficiar in conditiile art. 145-147 indice 1 din Codul fiscal. Notificarea trebuie transmisa in copie si cumparatorului. Dreptul de deducere la beneficiar ia nastere si poate fi exercitat la data la care intervine exigibilitatea taxei, si nu la data primirii copiei de pe notificarea transmisa de vanzator.
Potrivit art. 146 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei pe valoare adaugata, pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, persoana impozabila trebuie sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile in perioada in care aplica sistemul TVA la incasare.
Asadar, pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA dovada platii trebuie efectuata doar in urmatoarele cazuri:
- in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare;
- in cazul persoanelor impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile in perioada in care aplica sistemul TVA la incasare.
Tranzactiilor efectuate intre cele doua societati afiliate li se aplica regulile generale de deducere a TVA. Astfel, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei pe valoare adaugata aferenta achizitiei efectuata, societatea cumparatoare trebuie sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155 din Codul fiscal.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro