In ce priveste facturile de achizitii intracomunitare si stornarea facturilor, luam ca exemplu situatia unei firme care in ianuarie 2014 primeste o factura de achizitie intracomunitara care storneaza integral o factura din decembrie 2013.
Marfa soseste in decembrie astfel ca vom stabili daca stornarea se inregistreaza in cont 401 in ianuarie si la la cursul facturii initiale din decembrie. De asemenea, vom vedea daca stornarea in cont 408 se inregistreaza la cursul din decembrie.
La elaborarea raspunsului, consideram ca societatea dvs. va returna marfurile, iar fluxul initial a fost urmatorul:
371 "Marfuri" = 408 "Furnizori-facturi nesosite"
408"Furnizori-facturi nesosite" = 401 "Furnizori"
4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata"
Din punctul de vedere al stornarii, baza TVA poate fi ajustata in cazul anularii tranzactiei initiale, conform art. 138 lit. b) din Codul fiscal. Desigur, intelegem ca se va reduce aceeasi baza ce a fost inregistrata in decembrie.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
SAF-T Ghid de raportare corecta
Chiar daca aceasta situatie nu este perfect reglementata de Codul fiscal, exemplele din normele de la art.139^1 din Codul fiscal privind cursul de schimb valutar, regasite la pct. 22) din HG 44/2004, ne prezinta faptul ca, intr-o tranzactie la care exista un curs valutar, se pastreaza pana la finalizarea tranzactiei cursul de la data exigibilitatii TVA.
Desigur, exista situatia cand se genereaza diferente de curs valutar, dar acestea nu se factureaza, si, implicit, nu sunt in sfera TVA, conform pct. 22) alin. (3) din HG 44/2004, cu modificari ulterioare.
Astfel, in opinia noastra, in ianuraie 2014, pentru stornarea facturii din decembrie 2013 pentru TVA, se va utiliza acelasi curs valutar cu cel din decembrie 2013. La inchiderea contului 408 prin contul 401 ar trebui sa fie generate diferente de curs valutar in mod simetric fata de cele din decembrie 2013.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro