Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

EDITORIAL: Vom avea impozit diferentiat si taxa de solidaritate in 2014?

Data actualizarii: 17 Februarie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
impozitul diferentiattaxa pe solidaritatemodificarivenitul salarialstrategia fiscal-bugetara


Suntem deja obisnuiti cu vechiul tipar pe care l-am auzit de nenumarate ori: aceasta masura se va aplica daca, aceasta noua taxa va fi introdusa numai daca, aceste modificari vor intra in vigoare doar in caz ca...

Asa se face ca am devenit, mai cu voie, mai fara voie, sceptici pana la cer si inapoi. Oftam cand se mai schimba un formular si ne vine sa ne smulgem parul din cap cand la o modificare abia facuta se fac noi modificari de care nu avem cum sa aflam in timp util nici daca am putea citi gandurile celor care vin cu aceste planuri peste noapte.

Si, in scepticismul nostru atat de des antrenat de responsabilii de serviciu, tresarim si strangem din pumni ori de cate ori auzim sau dam cu ochii de sintagma "un nou proiect de ordonanta".

Nu face exceptie de la "aceasta masura se va aplica daca..." nici impozitul diferentiat care "nu va fi introdus in mod sigur in acest an pentru veniturile persoanelor fizice, la fel cum nici taxa de solidaritate pe venituri ridicate nu va fi aplicata in 2014 daca nu exista o decizie unanima in cadrul USL", potrivit spuselor premierului Victor Ponta, citat de Economica.net.

In strategia fiscal-bugetara vorbim de intentii, de imprejurari, de estimari. Dar despre intentii stim noi ce stim si mai stim ca e bine sa discutam in termeni concreti, in masuri cu date-limita (asa cum nu ne iarta nimeni cand nu depunem la timp formularele!) si cu rezultate concrete.

Cand vine vorba de taxa de solidaritate, situatia se prezinta astfel:

"Taxa de solidaritate nu e trecuta ca venit bugetar si nu exista un acord unanim in cadrul USL. Suntem trei de acord ca ar fi buna, dar al patrulea nu e de acord", a declarat premierul, mentionand ca sustine in continuare introducerea unei astfel de taxe, dar nu fara o decizie politica unanima, potrivit Economica.net.

Aceeasi sursa aminteste ca in strategia fiscal-bugetara 2014-2016, aprobata anul trecut de Guvern si Parlament, se afirma, la capitolul privind "Tendinte ale principalelor taxe si impozite pe orizontul 2014-2017", ca se intentioneaza "introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote 8%, 12% si 16 % ce vor putea fi stabilite pe grile de venit, precum si reducerea semnificativa a CAS cu 5 puncte procentuale incepand cu luna iulie 2014, care prin masurile ce vor fi intreprinse va avea un impact bugetar neutru".

Dar si intentia, vedem bine, e conditionata de unele imprejurari, iar imprejurarile, in mod cert, depind de atat de multi alti factori. Si ce putem noi controla daca tot ceea ce stim sigur e ca nu se stie nimic sigur?

Un lucru e totusi cert: mai devreme sau mai tarziu, tot va veni primavara!

Autor: Mihaela Pascu








Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X