Analiza de mai jos se refera la o societate care a organizat o sedinta tehnica in luna decembrie in cadrul careia s-au analizat rezultatele activitatilor, stabilindu-se planurile si directiile de actiune pentru anul urmator, sedinta la care au participat agentii de vanzari si directorii de marketing si vanzari, salariati ai firmei. Sedinta s-a finalizat cu o masa festiva, iar intregul serviciu de organizare a evenimentului (transport, inchiriere sala de conferinta, cazare, coffe break, masa festiva) a fost prestat de catre o firma specializata in turism, in baza unui contract de comercializare a pachetelor de servicii turistice.
Stbilim cum se poate interpreta aceasta cheltuiala din punct de vedere al deductibilitatii, cu mentiunea ca s-a incheiat un proces-verbal de prestare a serviciului intre cele doua societati.
In cazul prezentat, o societate ofera la sfarsitul unei sedinte tehnice cu salariatii sai (directori marketing - vanzari) si agenti vanzari, o masa festiva. Serviciul de organizare a evenimentului consta in : transport participanti, inchiriere sala de conferinte, cazarea participantilor, caffe break si masa festiva. Acest serviciu este furnizat, de catre o societate terta care va factura in baza contractului si a procesului-verbal de prestare a serviciului.
In ceea ce priveste costurile cu organizarea sedintei tehnice : transport participanti, chirie sala conferinte, cazare, se va considera ca aceste cheltuieli sunt efectuate in scopul de a realizarii de venituri, conform art.19 alin.(1) Cod fiscal. Aceste cheltueli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, iar TVA aferenta acestora este dedusa integral, cu conditia indeplinirii prevederilor art.21 alin.(4) lit.f) Cod fiscal: cheltuiala inregistrata in contabilitate sa aiba la baza documentul justificativ, prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii, potrivit normelor (contractului de prestari servicii, deviz, proces-verbal, factura intocmita conform art.155 Cod fiscal).
In ceea ce priveste costurile cu coffe break si masa festiva, retinem ca participantii sunt exclusiv salariati ai firmei.
Conform art.55 alin.(1) Cod fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut specal prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
Conform art.55 alin.(3) lit.g) Cod fiscal, coroborat cu pct.70 lit.h) din Normele de aplicare a Codului fiscal, la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, avantaje care constau in mese si/sau produse alimetare acordate salariatilor.
Acestea vor fi asimilate veniturilor salariale.
Vor fi incluse in venitul brut impozabil, la care se vor calcula si plati contributiile sociale obligatorii, precum si impozitul pe venitul salarial obtinut.
Raspuns oferit de Marilena Radulescu
- economist

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
- specializare atat teoretica, cat si practica in domeniul contabilitatii si fiscalitatii patrimoniului firmei
- expert contabil, membru CECCAR