email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lege pentru MODIFICARE la CASS: Statul va suporta o parte din contributii pentru anumiti angajati

Lege pentru MODIFICARE la CASS: Statul va suporta o parte din contributii pentru anumiti angajati
mfpcassact normativ

UPDATE
 

Proiectul a fost revizuit de MFP miercuri! Consultati seria de modificari adusa aici. >>

 

Noul Guvern propune ca statul sa suporte partial CASS (contributiile de asigurari de sanatate) pentru salariatii firmelor private care activeaza in domeniul IT&C, zilierii si persoanele cu handicap. Aceasta masura este prevazuta intr-un proiect de ordonanta de urgenta emis de MFP luni seara, in a carui nota de fundamentare se da si exemplul unui salariat din privat cu salariul brut de 10.000 de lei.


O parte din cheltuielile angajatorilor cu contributiile de asigurari sociale de sanatate (CASS) vor fi suportate de la bugetul de stat. De aceasta facilitate vor beneficia persoanele din patru categorii: angajatii din sectoarele IT si cercetare-dezvoltare, zilierii si persoanele cu handicap. Angajatorii care maresc cu cel putin 20% salariile brute ale acestor angajati vor retine la sursa si vor evidentia in Formularul 112 cheltuielile cu CASS si nu vor mai avea de indeplinit altfel de proceduri”, a declarat Eugen Teodorovici intr-o emisiune TV.


Modificarile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta vizeaza acordarea pentru personalul platit din fonduri publice, angajat in baza unui contract individual de munca cu timp partial, caruia ii sunt aplicabile prevederile alin. (51) al art. 146 si ale alin. (5^1) al art. 168 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a unei sume al carei cuantum se stabileste astfel incat sa se mentina in plata cuantumul net acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2017, in masura in care personalul respectiv isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii”, se arata in Nota de fundamentare a proiectului normativ.

Scopul acestui proiect il reprezinta asigurarea venitului net pentru angajatii din domeniul IT, cercetare-dezvoltare si inovare, dar si a celor care desfasoara activitati cu caracter sezonier sau sunt incadrate ca persoane cu handicap grav sau accentuat, la acelasi nivel pe care l-au avut pentru decembrie 2017. Asigurarea acelui venit se va face „fara ca angajatorii acestora sa fie obligati sa faca un efort financiar suplimentar pentru acesti angajati in raport cu ceilalti angajati care nu beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii”, conform mediafax.


 

Care este motivul emiterii actului normativ?

Promovarea acestui act normativ este determinata, in principal, de necesitatea:

  • asigurarii unui regim fiscal unitar din perspectiva contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, indiferent de regimul fiscal aplicabil, din punct de vedere al impozitului pe venit, in contextul intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
     
  • asigurarii stabilitatii locurilor de munca pentru angajatii care beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe venit in baza art. 60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv, asigurarea conditiilor necesare pentru ca salariile nete ale acestor categorii de angajati sa nu fie diminuate ca urmare prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
     
  • incurajarii in continuare a angajatorilor ai caror angajati beneficiaza de scutiri in baza art. 60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul asigurarii cadrului legal pentru ca acesti angajatori sa nu fie obligati sa efectueze cheltuieli suplimentare cu salariile angajatilor scutiti in raport cu celelalte categorii de angajati, ca urmare a transferului sarcinii fiscale a contributiilor sociale de la angajator la angajat;
     
  • mentinerii efectelor facilitatilor existente pentru angajatii din domeniul IT, cercetare-dezvoltare si inovare,  precum si  al celor care desfasoara activitati cu caracter sezonier si al persoanelor cu handicap grav sau accentuat.


Care sunt schimbarile preconizate?


Contributiile sociale astfel determinate, se retin din venitul brut, dupa cum urmeaza:

- contributia de asigurari sociale (CAS) datorata, se retine integral;
- contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), se retine partial, in raport cu CASS datorata, astfel incat venitul salarial net obtinut pentru luna decembrie 2017 sa fie mentinut si pentru anul 2018.

Venitul salarial brut din luna decembrie 2017, in functie de care se determina venitul brut pentru care se aplica suportarea de la bugetul de stat a unei parti din CASS datorata, este format din salariul de incadrare si elementele de natura veniturilor salariale care se acorda in fiecare luna, conform contractului individual de munca, valabil in luna decembrie 2017, care constituie baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.

CASS retinuta din venitul brut al lunii curente de catre angajator se determina ca diferenta intre venitul brut si urmatoarele:

a) CAS, calculata si retinuta de catre platitorul de venit, potrivit prevederilor Codului fiscal si,
b) venitul salarial net corespunzator venitului brut prevazut in contractul individual de munca, aflat in derulare la data de 31 decembrie 2017.

Suma reprezentand diferenta pozitiva dintre CASS  datorata si calculata potrivit prevederilor Codului fiscal si CASS retinuta potrivit proiectului de act normativ, se se stabileste de catre angajator si se evidentiaza distinct ca suma dedusa in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (Declaratia formular 112).
 

In nota de fundamentare a proiectului se ofera si un exemplu pentru un salariu brut de 10.000 de lei in luna decembrie 2017:

Exemplu:

Venit brut – decembrie 2017:                           10.000 lei
Contributii sociale obligatorii- angajat:                 1.650 lei  
      CAS (10,5%)                                                   1.050 lei
      CASS (5,5%)                                                      550 lei
      Somaj (0,5%)                                                        50 lei
Venit net:                                                                8.350 lei

Venit brut 2018 :                                                12.000 lei
[10.000 lei + 10.000 lei x 20% (venit brut 2017 majorat cu 20%)]
Contributii sociale obligatorii, DATORATE
de angajat:                                                            4.200 lei, din care:
CAS   datorata (25%)                                           3.000 lei
CASS datorata (10%)                                           1.200 lei
CASS RETINUTA:                                                 650 lei
[12.000 lei – 3.000 lei – 8.350 lei = 650 lei (venit brut 2018 –CAS- venit  net decembrie 2017)]
Diferenta CASS dedusa de la bugetul de stat:        550 lei                  
[ 1.200 lei – 650 lei (CASS datorata – CASS retinuta)]
Venit net:                                                              8.350 lei                    
 


Atentie! Exista o conditie!

Pentru ca salariatii respectivi sa poata beneficia de aceasta noua facilitate fiscala, firmele pentru care lucreaza trebuie sa efectueze transferul sarcinii fiscale a contributiilor sociale de la angajator la angajat, conform dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2017.

Acest lucru inseamna ca firmele respective trebuie sa majoreze salariile brute ale salariatilor cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017.

 

Consultati in intregime noul proiect de ordonanta atasat aici si nota de fundamentare atasata aici.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mfpcassact normativ


Data aparitiei: 07 Februarie 2018

Votati articolul "Lege pentru MODIFICARE la CASS: Statul va suporta o parte din contributii pentru anumiti angajati":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X