email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul Cod fiscal modifica impozitul pe profit. Un desfasurator al schimbarilor aduse in domeniu

Codul fiscalnoul cod fiscalimpozitul pe profitmodificarileplata impozitului pe profittatiana grigore

Suita schimbarilor aduse prin aprobarea de catre Guvern a Codului fiscal in forma actualizata e una cat se poate de cuprinzatoare, astfel incat numai capitolul privind impozitul pe profit si modificarile aferente merita un articol separat.

De la plata impozitului pe profit, veti regasi mai intai stabilite exceptii in randurile urmatoarelor categorii:

-    Academia Romana;
-    fundatia infiintata de Academia Romana in calitate de fondator unic;
-    entitatea transparenta fiscal cu personalitate juridica;
- completarea categoriei de persoane juridice scutite de la plata impozitului pe profit, pentru anumite venituri, cu Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania.

In al doilea rand, asa cum atrage atentia HotNews.ro printr-o analiza extinsa, noul Cod fiscal revizuieste regimul  veniturilor din dividende primite de la persoane juridice romane si se introduc  noi tipuri de venituri neimpozabile, dupa cum urmeaza:

-    dividendele  primite de la firmele romanesti  sunt venituri neimpozabile, indiferent de conditiile de detinere a titlurilor  de participare;

-    Banii colectati de organizatiile colective autorizate, cat si de producatori, pentru indeplinirea resposabilitatilor de finantare a gestionarii deseurilor;

-    veniturile din despagubiri primite in baza hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului;

-    veniturile reprezentand echivalentul unor despagubiri primite potrivit Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare, prevedere care a fost preluata din aceasta lege speciala.

Retineti ca una dintre propunerile aprobate este reducerea cotei de impozit pe profit incepand cu 1 ianuarie 2019. Obisnuiti deja cu aplicarea sistematica a unor ordonante de urgenta, sa nu uitam ca pana in 2019 mai sunt cativa ani in care se pot intampla multe.

Iata pentru ce tipuri de cheltuieli au fost eliminate limitele fiscale:

a)cheltuielile efectuate in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro/an/ participant;

b) cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 250 de euro/an/ participant.

Asa cum atrage atentia sursa amintita, aceste contributii ale angajatorului la schemele de pensii facultative, respectiv pentru primele de asigurare voluntara de sanatate, se includ in venitul salarial al angajatului, in vederea impozitarii, pentru partea care depaseste 650 euro, pentru aceste cheltuieli insumate.

In ce priveste determinarea deducerii fiscale pentru cheltuielile de protocol, se propune ca baza de calcul profitul contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit.

Totodata, pentru incurajarea in sustinerea sponsorizarii se majorareza limita minima legata de cifra de afaceri de la 0,3% la 0,5%, in  conditiile in care minim 30% din cheltuielile cu sponsorizarea/mecenat/acordarea de burse private sunt efectuate catre federatiile sportive nationale definite potrivit Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000.

In plus, e reglementat regimul fiscal al pierderilor din creante, deductibile la calculul profitului impozabil, daca sunt acoperite de contracte de asigurare.

De asemenea, e revizuita modalitatea de determinare a nivelului de deducere, la calculul profitului impozabil, pentru cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate, generate de diferentele de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing. Asa cum explica si HotNews.ro, "limita fiscala de 50% se aplica asupra valorii pierderii nete din diferente de curs valutar inregistrata in perioada fiscala pentru care se efectueaza calculul impozitului pe profit".

In acelasi timp, "se elimina prevederile referitoare la retinerea la sursa a impozitului datorat in cazul in care vanzarea  unui imobil se efectueaza catre o persoana juridica romana. Astfel, persoana juridica straina care realizeaza venitul va avea obligatia de a plati impozit pe profit si de a depune declaratii de impozit pe profit, direct sau prin imputernicit, indiferent de persoana careia ii vinde proprietatile imobiliare situate in Romania, respectiv titlurile de participare".

O alta modificare se refera la schimbarea termenelor pentru efectuarea platilor anticipate, pentru contribuabilii care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit. Se modifica termenele de efectuare a platilor anticipate, astfel:

- pentru situatiile in care platile anticipate se efectueaza la nivelul sumei de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, platile anticipate se efectueaza  pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata, cu exceptia platii anticipate aferenta trimestrului IV care se declara si plateste pana la data de 25 decembrie a trimestrului respectiv;

- pentru situatiile in care platile anticipate se efectueaza la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata, platile anticipate se declara si se platesc pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata anticipata, pentru trimestrele I-III. Definitivarea si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectueaza pana la termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit.


 

Tatiana Grigore
Tatiana Grigore - Economist si consultant fiscal, cu experienta de peste 10 ani in domeniul taxelor si impozitelor

Editor colaborator Contabilul.ro


Urmariti-ne si pe Facebook!

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul fiscalnoul cod fiscalimpozitul pe profitmodificarileplata impozitului pe profittatiana grigore


Data aparitiei: 26 Martie 2015

Votati articolul "Noul Cod fiscal modifica impozitul pe profit. Un desfasurator al schimbarilor aduse in domeniu":
Rating:

Nota: 3.95 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X