email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari privind asistenta judiciara internationala in materie civila si comerciala. Proiect nou

Ministerul Justitieiasistenta judiciaraLegii nr.189/2003cod procedura civilastrainautoritate solicitanta


Senatul a adoptat la 11 martie a.c. proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.189/2003 privind asistenta judiciara internationala in materie civila si comerciala.

Legislatia actuala stabileste normele pentru reglementarea principalelor forme ale asistentei judiciare internationale in materie civila si comerciala si delimiteaza in acelasi timp atributiile Ministerului Justitiei, in calitate de autoritate centrala, de atributiile autoritatilor judiciare cu rol in aplicarea legii si in raport de dispozitiile intrsymentelor juridice internationale la care Romania este parte.

Schimbari preconizate prin noul proiect (Click aici pentru a descarca proiectul in format pdf)

Expunerea de motive mentioneaza ca au fost identificate disfunctionalitati si interpretari diferite la nivelul instantelor de judecata cu privire la rolul si atributiile Ministerului Justitiei, in calitate de autoritate centrala, in procedura de solutionare a cererilor de asistenta judiciara internationala avand ca obiect, in special, comunicarea de acte judiciare, dar si obtinerea de probe prin comisie rogatorie.

Se mentioneaza, totodata, ca in situatiile in care procedura de indeplinire a comunicarii actelor in strainatate, precum si a celor de obtinere de probe prin comisii rogatorii din strainatate nu se efectueaza in termenul solicitat de autoritatile romane, aceste impedimente nu  pot fi imputate Ministerului Justitiei, in calitate de autoritate centrala transmitatoare si nu pot fi asimilate unor fapte/omisiuni care sa atraga aplicarea unor sanctiuni pecuniare personalului acestuia.

Un element de noutate il reprezinta modificarile aduse pentru a delimita atributiile Ministerului Justitiei de obligatiile autoritatilor romane solicitante, fiind incluse norme care definesc procedura de "deblocare a cererii de asistenta judiciara".

Astfel, conform documentului de expunere a proiectului, se precizeaza ca "pentru uniformizarea practicii judiciare si tinand cont de legislatia similara a altor state in materie, in norma prevazuta la art. 7^1 alin. (3) s-a statuat faptul ca Ministerul Justitiei va intreprinde demersurile de deblocare a cererii, numai la solicitarea expresa a autoritatii romane, instituind pentru Ministerul Justitiei, in calitate de autoritate centrala, atributia de a interveni in solutionarea cererilor de asistenta judiciara care intampina dificultati".

Au fost totodata redefiniti  termenii de "autoritate solicitanta/autoritate solicitata" si "act judiciar/act extrajudiciar", avand la baza faptul ca asistenta judiciara internationala se refera la procedurile de cooperare intre autoritatile judiciare, in cadrul sau in vederea solutionarii unui proces.

Pentru a evita dubla reglementare, proiectul propune abrogarea Capitolului V "Accesul strainului la justitie", tinand cont de faptul ca in noul Cod de procedura civila au fost incluse dispozitii la art. 28 referitoare la conditia strainului si avand in vedere faptul ca asistenta juridica internationala face obiectul unei reglementari distincte, respectiv, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 193/2008.




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Ministerul Justitieiasistenta judiciaraLegii nr.189/2003cod procedura civilastrainautoritate solicitanta


Data aparitiei: 25 Martie 2014

Votati articolul "Modificari privind asistenta judiciara internationala in materie civila si comerciala. Proiect nou":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X