email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiectul Legii noului Cod fiscal. Ce trebuie sa stim despre Impozitul specific unor activitati

codul fiscal rescrisnoul cod fiscalproiectulimpozitul specificsituatiile financiare

Ministerul Finantelor Publice a postat pe site-ul oficial, spre consultare publica, proiectul Legii noului Cod fiscal si al noului Cod de procedura fiscala.

Unul dintre elementele de noutate ale noului Cod fiscal il constituie introducerea impozitului specific unor activitati.

Ce implica impozitul specific unor activitati?

Conform proiectului, platitori ai impozitului specific sunt persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent, iindeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) au inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara una dintre urmatoarele activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 4520-,,Intretinerea si repararea autovehiculelor”, 5510-,,Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”, 5520-,,Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”, 5530-,,Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere’’, 5590-,,Alte servicii de cazare”, 5610-,,Restaurante’’, 5621-,,Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”, 5629-,,Alte servicii de alimentatie n.c.a.”, 5630-,,Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”;

b) au realizat, conform datelor din situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale, o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro, calculate la cursul de schimb valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent celui pentru care se datoreaza impozitul;

c) au o pondere, in total venituri, de peste 70%, a veniturilor obtinute din desfasurarea activitatilor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la lit.a), precum si din desfasurarea activitatilor prevazute la art.61 alin.(3);

d) au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250;

e) nu se afla in dizolvare, potrivit legii.

La stabilirea veniturilor in functie de care se determina ponderea de 70%, nu se iau in calcul:

a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
d) veniturile din subventii;
e) veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
g) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
h) veniturile aferente reducerilor comerciale acordate.

Contribuabilii care au mai multe unitati, determina impozitul specific anual prin insumarea impozitului specific aferent fiecarei unitati calculat conform formulei corespunzatoare codului CAEN.

Persoanele juridice platitoare de impozit specific tin evidenta amortizarii fiscale, potrivit prevederilor aplicabile platitorilor de impozit pe profit.

Persoanele juridice platitoare de impozit specific inscriu in registrul de evidenta fiscala elementele care sunt luate in calcul la stabilirea impozitului cum ar fi: tipurile de activitati desfasurate, coeficientii si variabilele utilizate pentru fiecare activitate care intra sub incidenta impozitului specific, numar de unitati, suprafete de desfasurare a activitatilor precum si amortizarea fiscala.

Declararea si plata impozitului specific se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care datoreaza impozitul. Suma de plata reprezinta o patrime din impozitul specific anual, stabilit potrivit prevederilor acestui titlu.

Proiectul prevede regulile generale de aplicare si determinare a impozitul specific, regulile pentru calculul impozitului specific anual, regulile privind determinarea impozitului specific unor activitati in cazul realizarii si altor venituri, termenele de declarare a mentiunilor precum si formulele de calcul a impozitului specific anual pentru contribuabilii care au inscrisa ca activitate principala sau secundara activitatea cu codul CAEN 4520 - „Intretinerea si repararea autovehiculelor”, pentru contribuabilii care au inscrisa ca activitate principala sau secundara activitatea cu codul CAEN 5630 - „Baruri si alte activitati de servire a bauturilor” si pentru contribuabilii care au inscrisa ca activitate principala sau secundara activitatea cu codul CAEN: 5510 -„Hoteluri si alte facilitati de cazare”, 5520 - „Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”, 5530 - „Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”, 5590 -  „Alte servicii de cazare”.


Autor: Irina Dumitrescu

de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscal rescrisnoul cod fiscalproiectulimpozitul specificsituatiile financiare

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 07 Iulie 2014


Votati articolul "Proiectul Legii noului Cod fiscal. Ce trebuie sa stim despre Impozitul specific unor activitati":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 07 Iulie 2014 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X