Potrivit unor noi analize, rescrierea Codului Fiscal si a Codului de Procedura Fiscala reprezinta o masura pe care mediul de afaceri o asteapta deja de vreme indelungata,
Consultarile dintre Ministerul de Finante si reprezentantii mediului de afaceri, ai structurilor asociative, partenerilor sociali, precum si a altor factori interesati au condus la aparitia anumitor aspecte care presupun o analiza mult mai ampla, in special in privinta atributiilor fiecarei institutii dar si a unei aplicari unitare. Din 2003 si pana in prezent, au fost numeroase modificari si republicari ale celor doua Coduri, dar pana la acest moment nu a avut loc practic nicio rescriere.
Apreciez ca aceasta masura este binevenita; cu siguranta nu este completa si in permanenta exista loc de mai bine, dar traim intr-o perioada in care evolutia economico-sociala cauzata de criza din Europa a condus la o suita de masuri care nu s-au corelat intotdeauna cu litera si spiritul celor doua Coduri. In plus, existau anumite reglementari importante regasite in afara Codului Fiscal, ceea ce conducea la anumite situatii de confuzie.
Restructurarea normelor fiscale si de procedura fiscala, precum si transparenta in definirea anumitor termeni vor permite o mai buna intelegere si aplicare a prevederilor legale, atat de catre contribuabil, cat si de catre organele de control.
Desi si pana la acest moment aveam reglementari privind controlul fiscal, in urma rescrierii, avem un capitol dedicat, unde avem o structura bine definita in functie de obiectivele fiecaruia. Codul de procedura fiscala nu sufera transformari majore ca reorganizare de capitole (cum este cazul Codului Fiscal), dar asigura eliminarea anumitor disfunctionalitati sau interpretari neunitare. In plus contribuabili vor putea comunica cu Fiscul prin email, fara a mai fi necesara utilizarea serviciilor de tip fax sau posta. Si Fiscul, de asemenea, elimina transmiterea actelor administrative pe suport de hartie, care atrageau costuri nejustificate, si va putea folosi posta electronica.
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In final, noi consultantii putem spune ca " greul a trecut" pentru Ministerul de Finante, desi cele doua proiecte sunt inca in dezbatere publica. Avem speranta ca nu ne vom petrece iarasi Anul Nou studiind formele finale cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2015, adica speram intr-o rescriere si a principiilor de publicare, nu doar a reglementarilor legislative.
Sursa: Business24.ro