Prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 936/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 540/21.07.2014, a fost aprobat Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2014 a operatorilor economici, pe care il prezentam in sinteza prin cele ce urmeaza.
Update iulie 2015: Modificarile raportarilor contabile la 30 iunie 2015 disponibile aici
UPDATE! Bilant la 30 iunie. Descarcati PDF-urile actualizate
Click aici pentru Raportare contabila la 30.06.2014. Descarcati PDF-ul inteligent pentru generarea raportarii
Obligatia depunerii raportarilor contabile
Examen Consultant Fiscal 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Potrivit prevederilor actului normativ mentionat, au obligatia depunerii raportarilor contabile la 30 iunie 2014:
- operatorii economici carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei;
- operatorii economici carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrului Finantelor Publice nr. 1286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei;
- entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si care verifica incadrarea in criteriul prevazut mai sus pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiu financiar precedent.
- subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales, in conditiile legii.
>>> <<<
>>> CITITI AICI: Raportarile contabile la 30.06: exceptiile stabilite de lege <<<
>>> <<<
Operatorii economici prevazuti de Ordonanta Guvernului nr. 26/2013 privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara, aprobata cu completari prin Legea nr. 47/2014, vor asigura si respectarea prevederilor acesteia.
Entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Banca Nationala a Romaniei, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiara, vor depune la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice raportari contabile la 30 iunie 2014 in formatul si in termenele prevazute de reglementarile emise de Banca Nationala a Romaniei, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiara pentru domeniul asigurare, asigurare-reasigurare si reasigurare, pentru domeniul pensiilor private si pentru domeniul pietei de capital.
CLICK AICI pentru a descarca integral OMFP 936/2014 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2014.
MATERIAL CONEX: Raportarile contabile la semestru. Cand le depun firmele cu afaceri de peste 220.000 lei?
Completare si depunere
Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2014, incadrarea in criteriul prevazut se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent.
Operatorii economici vor depune raportarile contabile la unitatile teritoriale ale MFP, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica pe portalul www. e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa. Formatul electronic al raportarilor contabile depuse pe internet sau la unitatile teritoriale ale MFP consta intr-un fisier .pdf la care este atasat un fisier .xml.
In acest sens, agentii economici vor putea depune raportarile contabile fie la registratura unitatilor teritoriale ale MFP sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, pe suport magnetic, impreuna cu raportarile contabile listate cu ajutorul programului de asistenta elaborat de MFP, semnate si stampilate, potrivit legii, sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.
Formatul electronic al raportarilor contabile continand formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, se obtine prin folosirea programului de asistenta
elaborat de MFP. Programul de asistenta este pus la dispozitie gratuit de unitatile teritoriale ale MFP sau poate fi descarcat de pe portalul MFP, de la adresa www.mfinante.ro.
Raportarile contabile se compun din trei formulare:
- Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, cod 10;
- Contul de profit si pierdere sau Situatia veniturilor si cheltuielilor, dupa caz, cod 20;
- Date informative, cod 30.
Semnaturi
Raportarile contabile la 30 iunie 2014 sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand si numele in clar al acestora.
Randul corespunzator calitatii persoanei care a intocmit raportarile contabile se completeaza astfel:
- directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, potrivit legii;
- persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Prin alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie se intelege orice persoana angajata, potrivit legii, care indeplineste conditiile prevazute de Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Raportarile contabile la 30 iunie 2014 se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.
Nu au obligatia depunerii:
- operatorii economici care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2014;
- cei care in tot semestrul I 2014 s-au aflat in inactivitate temporara;
- cei infiintati in cursul anului 2014;
- persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii.
Termen de depunere
Raportarile contabile la 30 iunie 2014 se vor depune pana cel mai tarziu la data de 18 august 2014.
Alte precizari
Operatorii economici au obligatia completarii datelor de identificare (denumirea entitatii, adresa, telefonul si numarul de inmatriculare la registrul comertului), precum si datelor referitoare la incadrarea corecta in forma de proprietate si codul unic de inregistrare fara a folosii prescurtari sau initiale.
Necompletarea corecta pe prima pagina a formularului "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" cu datele mentionate mai sus conduce la imposibilitatea identificarii entitatii, si in consecinta, se considera ca raportarea contabila nu a fost depusa, entitatea fiind sanctionata.
Sanctiuni
Nedepunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2014 in conditiile prevazute de ordin se sanctioneaza
conform prevederilor art. 42 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv cu amenda de la 2.000 la 5.000 lei.