A fost publicat proiectul de ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici si pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile. Mai jos va prezentam si noutatile pe care le aduce proiectul, prin comparatie cu sistemul de raportare contabila din 2014.
UPdate iulie 2016: Termenul de depunere al bilantului este 16 august 2016
Atentie! Se elimina stampila pentru una dintre proceduri! Mai jos gasiti detalii.
Precizam, mai intai, ca potrivit prevederilor art. 28 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele prevazute de lege au obligatia sa intocmeasca raportari contabile si la alte perioade decat anual, in cadrul exercitiului financiar, in conditiile stabilite de Ministerul Finantelor Publice.
Sunt exceptati de la intocmirea raportarilor contabile operatorii economici care au inregistrat o cifra de afaceri mai mica de 220.000 lei. Incepand cu 1 ianuarie 2015 operatorii economici aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 care transpun prevederile Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Fata de raportarea contabila la 30 iunie 2014 prezentul proiect de ordin cuprinde 5 elemente de noutate:
1. − Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 prevad trei categorii de entitati, respectiv: microentitati, entitati mici, precum si entitati mijlocii si mari, incadrate astfel in functie de indicatorii: cifra de afaceri, total active si numarul mediu de salariati;
Prin proiectul de ordin sunt stabilite cerinte specifice de raportare contabila pentru fiecare categorie de operatori economici.
2. − S-a eliminat obligativitatea stampilarii formularelor de raportare contabila;
3. − S-au elaborat de catre Directia Generala de Tehnologia Informatiei programe informatice de asistenta a contribuabililor care cuprind noile formulare prevazute de proiectul de ordin pentru a facilita intocmirea si transmiterea raportarilor contabile catre Ministerul Finantelor Publice;
4. − S-a stabilit nivelul, in moneda nationala (leu) al indicatorilor cifra de afaceri, total active si numarul mediu de salariati, intrucat Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului prevede nivelul in moneda euro al acestor indicatori in functie de cursul euro de la data de 19 iulie 2013, stabilindu-se sume rotunde prin majorarea sau scaderea cu maxim 5%;
5. − Proiectul de ordin cuprinde si prevederi referitoare la modificarea si completarea functiunii unor conturi contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014.
Sunt obligate sa intocmeasca raportari contabile la 30 iunie 2015 si societatile carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare.
Informatiile din raportarile contabile sunt utilizate pentru necesitatea de informatii ale institutiilor statului, respectiv Institutul National de Statistica, Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Finantelor Publice.
Redam mai jos proiectul de ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici si pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile - publicat in data de 02.07.2015.
MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
Ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici
si pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile in baza art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul prevederilor art. 4 alin. (1) si ale art. 28 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul finantelor publice emite prezentul ordin:
Art. 1. – Se aproba Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici, cuprins in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. – (1) Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici prevazut la art. 1 se aplica persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
(2) Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici prevazut la art. 1 se aplica, de asemenea, societatilor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
(3) Prevederile prezentului ordin se aplica inclusiv operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic.
(4) Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2015, incadrarea in criteriul prevazut la alin. (1), respectiv alin. (2), se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent.
Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) Persoanele care fac obiectul prezentului ordin sunt denumite in intelesul acestuia entitati.
Art. 3. – (1) in scopul stabilirii sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2015, operatorii economici care aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, au in vedere criteriile prevazute la pct. 9 din reglementarile respective.
(2) Indicatorii total active, cifra de afaceri neta si numar mediu de salariati se determina pe baza situatiilor financiare anuale ale exercitiului financiar precedent. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 4. – In cazul persoanelor juridice care au subunitati fara personalitate juridica, activitatea desfasurata de acestea se insumeaza de persoana juridica care intocmeste raportarea contabila la 30 iunie 2015.
Art. 5. – (1) Pentru asigurarea informatiilor destinate sistemului institutional al statului, prevederile prezentului ordin se aplica si subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales, in conditiile legii. Subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European verifica incadrarea in criteriul prevazut la art. 2 pe baza indicatorilor determinati conform
raportarii contabile anuale la 31 decembrie 2014.
(2) Din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoane juridice si au obligatia intocmirii raportarilor contabile cerute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) In situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, raportarile contabile cerute de legea contabilitatii se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acestea reflectand activitatea tuturor sediilor permanente. in acest scop, sediul permanent desemnat procedeaza la insumarea informatiilor corespunzatoare activitatii desfasurate de fiecare sediu permanent.
Art. 6. – (1) Obligatiile de raportare instituite prin prezentul ordin nu inlatura obligatia operatorilor economici cu capital/patrimoniu integral ori majoritar detinut direct sau indirect de autoritatile publice centrale ori locale de a efectua raportarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 26/2013 privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Operatorii economici prevazuti de Ordinul ministrului finantelor publice nr. 41/2014 privind reglementarea procedurii de raportare a unor indicatori economico-financiari de catre operatorii economici cu capital/patrimoniu integral ori majoritar detinut direct sau indirect de autoritatile publice centrale ori locale, precum si a procedurii de transmitere a datelor in vederea intocmirii Raportului anual conform art. 58 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, republicat, vor asigura si respectarea prevederilor acestui ordin.
Termenul pentru depunerea raportarilor contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice este 17 august 2015
AICI puteti consulta integral proiectul de ordin in format PDF.
Tot ce trebuie sa stiti despre Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici
Cumulam mai jos toate informatiile utile cu privire la sistemul de raportare contabila. In Monitorul Oficial nr.509 din 09.07.2015 a fost publicat Ordinul nr. 773/2015 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2015 a operatorilor economici si pentru modificarea unor reglementari contabile
Obligatia intocmirii si depunerii raportarilor contabile:
Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2015 se aplica:
- persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
- societatilor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
- operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic. Pentru asigurarea informatiilor destinate sistemului institutional al statului, prevederile ordinului se aplica si subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales, in conditiile legii. Subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European verifica incadrarea in plafonul cifrei de afaceri pe baza indicatorilor determinati conform raportarii contabile anuale la 31 decembrie 2014.
Depunerea raportarilor:
Entitatile depun raportarile contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica, pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.
Formatul electronic al raportarilor contabile depuse pe internet sau la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice consta intr-un fisier PDF la care este atasat un fisier xml.
Entitatile depun raportarile contabile la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, pe suport magnetic, impreuna cu raportarile contabile listate cu ajutorul programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, semnate, potrivit legii.
Formatul electronic al raportarilor contabile la 30 iunie 2015, continand formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice.
Programul de asistenta este pus la dispozitia entitatilor gratuit de unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau poate fi descarcat de pe portalul Ministerului Finantelor Publice, de la adresa www.mfinante.ro.
Structura raportarilor contabile la 30 iunie 2015:
Operatorii economici intocmesc si depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice raportari contabile la 30 iunie 2015 care cuprind urmatoarele formulare:
- Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (cod 10);
- Contul de profit si pierdere (cod 20), respectiv Contul prescurtat de profit si pierdere (cod 20);
- Date informative (cod 30).
Nu au obligatia depunerii raportarilor contabile:
- entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2015,
- entitatile care in tot semestrul I al anului 2015 s-au aflat in inactivitate temporara,
- entitatile infiintate in cursul anului 2015,
- persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii,
- operatorii economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de
afaceri mai mica de 220.000 lei.
Termenul pentru depunerea raportarilor contabile:
Raportarile contabile la 30 iunie 2015 se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pana cel mai tarziu la data de 17 august 2015.