In analiza de azi, dezbatem un cadru care se refera la regimul de securitate sociale pentru persoanele din UE, nerezidente in Romania. Pornim astfel de la cazul unei societati care, in intervalul aprilie-iunie, a angajat in baza pasaportului CI din tara nerezidenta, 80 de persoane nerezidente in Romania, dar care fac parte din UE.
Unii dintre acestia au inceput activitatea la sfarsitul lunii mai si au incetat-o la finele lunii iunie, fara obtinerea NIF-ului. In lunile 05 si 06 au obtinut venituri salariale, impozitate pe stat cu toate taxele. Salariile au fost platite in numerar din casierie.
1. Stabilim cum se vor inregistra in Declaratia 112 aferenta lunilor mai si iunie, daca cele 80 de persoane nu au NIF-uri si D112 se genereaza cu erori.
2. Vom vedea cum altfel se pot declara aceste taxe.
3. Stabilim daca exista posibilitatea declararii acestor sume in D112, pe un CNP (global, unic pentru mai multe persoane) creat de ANAF special pentru persoanele pentru care nu s-au obtinut NIF-uri in Romania.
Inainte de angajarea persoanelor nerezidente trebuia sa va ocupati de obtinerea NIF-ului. Pentru a va asigura in cazul in care aceste persoane vor lucra in Romania sub 183 de zile trebuia sa le solicitati documentul portabil A1 (document care atesta continuitatea afilierii la sistemul de asigurari sociale din tara de origine timp de pana la 2 ani ) inainte de angajare, caz in care nu erati obligati sa le calculati si sa le retineti contributiile sociale.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Acestor persoane li se aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala) conform caruia acestia sunt obiectul unei singure legislatii privind securitatea sociala.
Conform art 2 din OMFP 74/2012 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidrnta fiscala in Romania a persoanelor fizice, avand in vedere prevederile art. 5, art 40 alin 2 si 7 si ale art 118 alin 5 din Codul fiscal si in conformitate cu prevederile conventiilor de evitare a dublei impuneri persoanele fizice nerezidente care vor sta in Romania pe o perioada care depaseste 183 zile pe parcursul unui interval de 12 luni consecutive trebuie sa completeze si sa depuna formularul " Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania.
Aveati obligatia, daca nu ati fi primit documentele portabile si daca nu ar fi completat si depus chestionarul mai sus mentionat, sa-i inregistrati fiscal cu 30 de zile inainte de obtinerea primului venit pentru a obtine NIF ( numar de identificare fiscala ) pentru fiecare in parte ( cfm art. 72 a;in 1, e si alin 4 din Codul de procedura fiscala) prin depunerea Formularului 030 cod MFP 14.13.01.10.11/3 cfm OMFP 35/2014 cu bifarea casetei "platitor de venit" impreuna cu actele doveditoare a calitatii de platitor de venit cu regim de retinere la sursa. Nu exista, in opinia noastra, de rezolvare prin declararea pe un CNP global creat special de ANAF in conditiile in care evidenta se tine pe fiecare persoana in parte. Va propunem doua solutii:
- fie sa mergeti la organul fiscal la care sunteti arondati pentru a prezenta situatia ivita si sa depuneti declaratia 030 in vederea obtinerii NIF-urilor, dupa care sa puteti depune ulterior Declaratia 112 ( caz in care este posibil sa primiti doar un avertisment pentru depunerea cu intarziere atat a formularului 030, cat si a Decl 112), eventual Declaratia 112 rectificativa, daca mai aveti si alti angajati in afara celor nerezidenti fara NIF;
- fie sa solicitati documentele portabile A1 de la persoanale nerezidente care au lucrat la dvs., caz in care trebuie sa refaceti statul de plata cu retinerea doar a impozitului pe venit si sa le restituiti sumele aferente contributiilor sociale retinute, caz in care trebuie sa-I declarati doar in Declaratia 100.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro