In analiza urmatoare, o societate a fost desemnata reprezentant fiscal pentru o firma din Italia pentru a efectua importuri de bunuri pe teritoriul Romaniei. Vom stabili in ce caseta a declaratiei vamale de import se va preciza ca importatorul, firma din Italia, a desemnat reprezentant fiscal in Romania si codul in scopuri de TVA aferent, pentru ca TVA achitata in vama sa poata sa fie dedusa prin decontul de TVA pe care il depune reprezentantul firmei din Italia.
La art. 5 din Codul Vamal Comunitar este stabilit faptul ca o persoana isi poate desemna un reprezentant in relatia cu autoritatea vamala, pentru indeplinirea formalitatilor vamale. Reprezentarea poate sa fie una directa (mandat) sau una indirecta (comisionar), caz in care comisionarul intocmeste acte in numele sau, dar pe seama persoanei reprezentate. Acest articol din Codul Vamal Comunitar da dreptul statelor membre de a-si rezerva dreptul, pe teritoriul lor, de a impune formalitati vamale, fie prin reprezentare directa, fie pe cale indirecta.
Obligatia desemnarii unui reprezentant fiscal este reglementata prin Codul fiscal la capitolul 11 "Persoanele obligate la plata taxei", art. 150 alin. (2).
In caseta 14 din declaratia vamala va fi inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA si denumirea completa a persoanei titulare a operatiunii de vamuire.
Daca persoana nestabilita in Romania actioneaza printr-un reprezentant fiscal, in declaratia vamala vor aparea codul de inregistrare si datele de identificare ale reprezentantului conform art. 153 din Codul fiscal. Subsecvent, in aceeasi rubrica pot fi trecute si datele titularului reprezentat (ex.: persoana X, reprezentant fiscal pentru persoana Y).
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor