Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

Alerta Fiscala 2015: Modificari privind declararea bonurilor fiscale si procentul de 2 la suta

Data aparitiei: 06 Ianuarie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OANAF 4019/2014OANAF 4018/2014bonurile fiscaleachizitiiledeclarareaimpozitul


Ordin ANAF nr. 4019 din 23 Decembrie 2014  (OANAF 4019/2014)- Ordin privind prorogarea termenului prevazut la pct. 1 lit. a) si b) din anexa nr. 2 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.596/2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA.
    
    Consultati actul normativ aici!

Ordin ANAF nr. 4018 din 23 Decembrie 2014 (OANAF 4018/2014) - Ordin pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal
    
Consultati actul normativ aici!
    
         http://itva.ro/Legislatie-2014.php

     Ordinul ANAF nr. 4019/2014 aduce o precizare foarte importanta privind modul de declarare a achizitiilor si livrarilor efectuate pe teritoriul national de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA in Romania, respectiv procedura privind declararea bonurilor fiscale in declaratia informativa 394.

     Potrivit acestui temei normativ, pana la data de 31 decembrie 2016, se scutesc la declarare bonurile fiscale emise intre operatorii inregistrati in scopuri de TVA in Romania.

     Practic, procedura valabila in anul 2014 se va aplica si in anii 2015 si 2016.

     Cu aceasta ocazie, reamintim faptul ca bonurile fiscale emise de aparatele de marcat fiscale pe care este imprimat codul de inregistrare in scopuri de TVA in Romania al cumparatorului, cu valoare de pana la 100 euro inclusiv TVA, au calitate de document justificativ pentru deducerea TVA.

     Desigur, se necesita ca aceste bonuri sa contina si celelalte elemente minime obligatorii, cum ar fi denumirea exacta a bunurilor si serviciilor, cota de TVA etc., pentru a se putea exercita dreptul de deducere, iar achizitiile trebuie sa fie efectuate intr-un scop ce permite deducerea TVA.

     Si in anii urmatori se vor declara numai achizitiile/livrarile insotite de o factura, inclusiv cele supuse taxarii inverse, efectuate intre doua persoane inregistrate in scopuri de TVA. Nu se declara autofacturile.

     Ordinul ANAF nr. 4018/2014 reglementeaza un nou formular prin care salariatii pot dispune de o suma de 2% din impozitul pe venitul din salarii, suma ce poate fi directionata pentru sustinerea entitatilor non-profit, pentru sustinerea cultelor religioase sau pentru acordarea de burse private.

     in principiu, procedura nu este noua, iar persoanele fizice salariate ce doresc destinatia acestei sume catre entitatile mai sus amintite, au acest drept in temeiul art. 57 alin. (4) din Codul fiscal. Exercitarea acestui drept se face prin depunerea formularului 230 la autoritatea fiscala la care persoana fizica este arondata, pana pe data de 25 mai a anului urmator.

     Procedural, formularul se poate depune la registratura organului fiscal, sub semnatura electronica sau prin posta.

     Noutatea adusa de actul normativ consta in detalierea mai exacta a procedurilor de completare a formularului, in functie de cele doua posibile destinatii:
a) entitati non-profit sau unitati de cult;
b) bursa privata.

     Contribuabilul bifeaza una dintre aceste doua casute si, in functie de situatia sa exacta, va anexa documente ce atesta plata bursei private.

     Desigur, si ceilalti contribuabili ce achita impozit intr-un mod independent, cum ar fi persoanele ce desfasoara activitati independente, PFA sau cei ce practica o profesie libera, pot directiona procentul de 2% din impozitul pe venit datorat bugetului, direct prin completarea formularului 200 Declaratie de venit.

 Consultant Fiscal,
  drd. ec. Adrian Benta








Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X